Gå til indhold

Psykiatrien fortsætter med at behandle flere patienter

Siden 2009 har langt flere børn, unge og voksne fået mulighed for at blive behandlet for psykisk sygdom. Og en stor del behandles nu ambulant. Psykiatrien udvikler sig i en god retning, siger regionernes psykiatriformand, Charlotte Fischer

Fra 2009 til 2014 steg antallet af behandlede børn og unge med en sindslidelse fra knap 19.000 til knap 29.000 patienter. En stigning på mere end 50 procent. Og i samme periode kom over 20.000 flere voksne psykiatriske patienter i behandling. Det fremgår af en 2014-benchmarkundersøgelse af psykiatrien i Danmark, som Danske Regioner nu offentliggør.

- De seneste år har psykiatrien fået et markant og tiltrængt løft. Der er tilført flere penge, men regionerne behandler også langt flere for de samme penge - takket være et skarpt politisk fokus. Især er aktiviteten i de psykiatriske ambulatorier sat i vejret. På den måde har flere patienter fået mulighed for at komme i behandling, og det er godt nyt for både dem og deres pårørende, siger Charlotte Fischer, formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg, og tilføjer:

- Vi har stadig udfordringer. Nogle patienter venter for længe på behandling, efter de har været til første samtale i psykiatrien. Her skal vi blive dygtigere til at strømline patientforløbene. Vi er i gang med behandlingspakker for udredning og diagnose, men der er brug for flere pakker, så psykiatrien kan tage flere patienter ind og tilbyde dem ensartet, kvalificeret behandling.

Samtidig med at flere patienter tilbydes behandling i psykiatrien, er antallet af behandlinger per patient fastholdt, viser undersøgelsen. Og en mærkbar udvikling er den stadigt stigende brug af ambulant behandling, hvor patienten ikke indlægges.

- En hospitalsseng er kun for de allermest syge. De fleste har langt mere gavn af en behandling, hvor de kan fastholde deres hverdag og kontakt til familie og venner. Derfor skal vi fortsat tilrettelægge behandlingen, så eksempelvis den unge patient får mulighed for at blive behandlet og bevare de trygge rammer med familie, hverdag, venner og skole. På den måde tilpasser vi behandlingen til patienten. Det er god sundhed for pengene, siger Charlotte Fischer.

I 2014 var der alene i børn- og ungepsykiatrien 172.000 ambulante besøg mod 114.000 besøg i 2009.

Læs mere:

Benchmarking af psykiatrien 2014 (pdf)