Gå til indhold

Udlændinge studerer robotter på hospitalet i Hillerød

Der er stor interesse for den nye blodprøve-sorterings-robot på hospitalet i Hillerød: Japanere, nordmænd, svenskere og arkitekter fra Schweiz har været på besøg

En netop offentliggjort rapport fra Erhvervsstyrelsen sætter fokus på en stribe projekter, hvor virksomheder har fået støtte til at udvikle teknologiske løsninger til hospitalerne. Målet er smarte løsninger til gavn for patienterne og flere arbejdspladser på virksomheder, der udvikler udstyret (se link).

En ny robot på Nordsjællands Hospital i Hillerød er blandt eksemplerne: Blodprøver med stregkoder aflæses af robotten, og afhængig af hvilke lidelser, patienterne skal undersøges for, sendes prøverne med rørpost til det robotstyrede laboratorium, hvor selve analysen udføres.

- Robotten kan i samspil med vores automatisering give svar på blodprøverne i løbet af én time, og jo hurtigere lægerne får svar, jo hurtigere kan patienterne få stillet en diagnose, komme i behandling og blive raske, siger ledende bioanalytiker, Evy Ottesen.

Hillerød som å-sted for robot-teknologi
Udlændige fra nær og fjern har da også besøgt fagre nye verden på det eksisterende hospital i Nordsjælland: Japanske og skandinaviske gæster er blandt dem, der har gjort sig bemærket, men det er schweiziske arkitekter, der har gjort størst indtryk:

De var nemlig – sammen med danske – i gang med tegningerne af det nye supersygehus ved Hillerød, Nyt Hospital Nordsjælland, da de troede, at de skulle et helt andet og fjernt sted hen i verden for at finde inspiration til nye moderne løsninger til det nye hospital i Hillerød.

- De ville fremtidssikre det kommende hospital, og tog derfor hjem for at undersøge, hvilken ny teknologi de burde tænke ind i projektet, fortæller Evy Ottesen med slet skjult stolthed i stemmen:

- For vel ankommet hjemme i Schweiz undersøgte arkitekterne udbuddet af nye innovative sygehus-løsninger rundt om i verden, - og smågrinende måtte de vende tilbage til Hillerød, -for hér har vi jo allerede noget af det mest innovative og moderne udstyr til sortering og analyse af blodprøver. Hvem havde troet, at de skulle tilbage til Hillerød, for at finde inspiration, spørger Evy Ottesen.

Robotter fra Fyn til fire sygehuse
Robotten i Hillerød er udviklet i et offentlig/privat-samarbejde af virksomheden Gibotech i Odense. Og administrerende direktør, Henrik Anker håber, at den udenlandske interesse på sigt giver ekstra arbejdspladser:

- Det nye hospital i Hillerød skal også have robotter i laboratoriet – og vi har også leveret robotter til hospitalet i Gentofte, hvor sterilisering af udstyr foregår automatisk. Rigshospitalet og Herlev Hospital har også bestilt robotter til deres sterilcentraler, og vi glæder os over den udenlandske interesse i Hillerød, siger Henrik Anker.

Projektet er ét blandt mange offentlige/private udviklingsprojekter, som har fået støtte fra Markedsmodningsfonden, som støttes af Erhvervsstyrelsen og hver af de fem regioner.
Samlet set regner virksomhederne, der har fået støtte, med at kunne oprette over 300 nye jobs de næste fem år.

- Det er dejligt, at der er interesse for projekterne, der er udviklet i et frugtbart samarbejde mellem sygehuse og idérige private virksomheder, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioners udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde.

- Der er tale om projekter, der kræver en hjælpende hånd i begyndelsen, men som har potentiale til at vokse sig store, skabe arbejdspladser i det private erhvervsliv og samtidig gavne patienter i det offentlige sundhedsvæsen, tilføjer hun.

Læs mere:

Yderligere information:

Evy Ottesen, ledende bioanalytiker, Nordsjællands Hospital, Hillerød: Tlf. 4028 6978.
Henrik Anker, adm. dir, Gibotech, Odense: Tlf. 2066 3508