Gå til indhold

Regionerne udruller plan for flere vækstvirksomheder

For få danske virksomheder vokser sig store med tilhørende vækst i arbejdspladser. Derfor lancerer de regionale vækstfora nu satsningen Scale-up Denmark, som på tre år skal skabe 1200 nye arbejdspladser og en meromsætning på 2 milliarder kroner.

Hvis der for alvor skal skabes arbejdspladser i Danmark, og hvis danske virksomheder for alvor skal kunne begå sig i den internationale konkurrence, skal lovende virksomheder have et ordentligt rygstød. Det sker nu med indsatsen Scale-up Denmark, som fra nytår rulles ud i landets fem regioner i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og flere virksomheder, heriblandt A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk Fonden.

Med et budget på 165 mio. kroner skal 355 virksomheder igennem forløb på 10 såkaldte scaleup-centre, hvor virksomhederne trænes i at optimere deres forretning, skalere op og vækste. Udvælgelsen af de egnede virksomheder foregår netop nu.

- I Danmark mangler vi simpelthen virksomheder, der vokser sig store og stærke. Nu udvælger vi gennem Scale-up Denmark målrettet virksomheder med et gedigent vækstpotentiale og træner dem som eliteatleter. Scaleup-Denmark har hentet inspiration direkte fra Team Danmarks arbejde, hvor topatleter gennem intensiv træning kan udvikles til at begå sig i eliten. På samme måde føres vækstvirksomheder gennem elitetræningsforløb, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.

Virksomhedernes styrker skal boostes
I øjeblikket er der 1.246 scaleup-virksomheder i Danmark. Det vil sige virksomheder, som er internationalt konkurrerende, har minimum 10 ansatte og har haft en gennemsnitlig årlig vækst på mindst 20 procent de seneste tre regnskabsår målt på enten ansatte, omsætning eller bruttofortjeneste. Men scaleup-virksomhederne udgør kun 3,4 procent af Danmarks 36.300 internationalt konkurrerende virksomheder. Det viser rapporten ”Fra startup-nation til scaleup-nation”, som Danske Regioner og Mandag Morgen præsenterer på en konference af samme navn den 21. november.

- Undersøgelsen viser, at vi har scaleup-virksomheder fordelt over hele landet, og nu skal vi have endnu flere af dem. Hver region har særlige styrkeområder – fx den maritime branche, fødevarer og logistik – og når vi udvikler virksomhederne skarpt inden for de særlige områder, kan vi for alvor flytte noget, siger Jens Stenbæk.  

Satsning i tråd med regeringens visioner
Målet for Scale-up Denmark-satsningen er 1.200 nye arbejdspladser og en meromsætning på 2 mia. kroner hos deltagervirksomhederne over de næste tre år. Et mål, der spiller direkte ind i regeringens vækstplan ”Et stærkere Danmark – Vækst 2016”.

- Når vi har for få succesfulde iværksætter- og vækstvirksomheder, handler det om, at der ikke har været tilstrækkeligt stærke satsninger til gavn for de virksomheder. Regeringen har udstukket et klart mål om flere store vækstvirksomheder, og i regionerne sætter vi nu tydelig handling bag den vision med Scale-up Denmark, siger Jens Stenbæk.


LÆS MERE:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jens Stenbæk ,
Næstformand for Danske Regioner, regionsrådsformand Venstre Region Sjælland
T 20 37 11 98
M 20 37 11 98
E jenst@regionsjaelland.dk
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Lone Vingtoft, chefrådgiver
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø
T: 3529 8194
M: 2222 2674
E: lvi@regioner.dk

Morten Christensen, presserådgiver
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

 

Læs mere

Relaterede nyheder

Digital diagnosticering skal op i galop

Fra tøven til tempo. It-systemer inden for diagnostik på regionernes hospitaler er et af de steder, hvor vi bør få digitalisering og ny teknologi op i fart med massive investeringer, skriver Danske Regioners 2. næstformand, Lars Gaardhøj.

Læs mere

Uddannelse og sundhed går hånd i hånd

Mange af de unge, som hverken er i beskæftigelse eller uddannelse, mistrives eller lider af psykisk sygdom. Vi må ikke svigte disse unge, og derfor skal vi lægge alle kræfter i at styrke den mentale sundhed og skabe et uddannelsessystem med fleksible rammer for den enkelte.

Læs mere

Vi skal huske de dynamiske effekter, når vi investerer i sundhed

Det vi gør i sundhedsvæsenet, har afledte effekter på det øvrige samfund – fx afledte effekter på arbejdsmarkedet. Derfor er det centralt for os at sige: intet menneske er en ø, og ingen investeringer i sundhedsvæsenet er afskåret fra samfundets påvirkning. Og hvad betyder det i praksis, og hvorfor er det vigtigt at huske, når vi investerer i sundhed?

Læs mere

Virksomheder har søgt færre medarbejdere under corona – men efterspørgslen på faglærte vil stige

Ny analyse fra regionerne viser, at virksomhederne har været mindre tilbøjelige til at søge nye medarbejdere i løbet af coronaåret 2020. Virksomhedernes forventninger til fremtiden er dog stadig positive. Særligt forventer de at skulle ansætte flere faglærte fremover.

Læs mere