Gå til indhold

Ny opgørelse viser hvor mange patienter, der får tilbud om hurtig udredning

90 procent af patienterne i voksenpsykiatrien får tilbud om hurtig udredning. I Børne- og unge-psykiatrien er det 92 procent, mens 80 procent af patienterne med fysiske lidelser får tilbud om hurtig udredning.

Sundhedsdatastyrelsen har netop offentliggjort disse udredningstal for 4. kvartal 2016. De er de første tal, der er baseret på en ny mere detaljeret registreringspraksis. Den nye opgørelsesmetode skal give et mere retvisende billede af overholdelsen af udredningsretten end tidligere målinger. Denne første opgørelse skal dog fortolkes med varsomhed, da den bygger på en ny registreringspraksis i regionerne.

Ret til hurtig udredning betyder, at patienter skal kunne få afklaret, hvad de fejler inden for 30 dage. Nogle patienter har imidlertid længere forløb end 30 dage af sundhedsfaglige årsager. Andre patienter vælger at udskyde deres undersøgelser på grund af ferie, eller vælger at vente på et andet tilbud på et bestemt sygehus. For at kunne stille skarpt på den ventetid, der reelt skyldes kapacitetsmangel på sygehusene, skal disse årsager kunne sies fra. Den nye opgørelsesmetode vil sikre fokus på, om patienterne får det tilbud om hurtig udredning, som de har ret til.

Regionerne arbejder hårdt på at sikre tilstrækkelig kapacitet til at give alle patienter et tilbud om at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er lægefagligt muligt. De arbejder blandt andet med bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden og udbygning af kapaciteten på de offentlige sygehuse.


Sygehusene oplever i disse år en kraftig vækst i antal patienter. Sidste år blev cirka 513.000 danskere udredt for deres lidelser på sygehusene. Det er 13 procent flere end i 2015.

Læs mere
Sundhedsdatastyrelsens udredningstal for 4. kvartal 2016  

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jakob Schelde Holde, seniorkonsulent
Center for sundhed og sociale indsatser

T:3529 8360
M:2240 6202
E:jsh@regioner.dk

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation

M:4020 2057
E:tee@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere