Omstridt gebyr for vagtlæger ændres

Vagtlæger undgår alligevel at skulle betale et gebyr på 4000 kroner. Det er resultatet af et møde i dag mellem Styrelsen for Patientsikkerhed, de fem regioner, Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation.

Gebyret skyldtes en lovændring, som trådte i kraft ved årsskiftet. Lovændringen betød, at vagtlæger skulle betale et årligt gebyr på 4000 kroner for at være en del af vagtlægeordningerne i regionerne Syddanmark, Sjælland, Midtjylland og Nordjylland. Gebyret har blandt andet fået en stor gruppe vagtlæger til at droppe gerningen i Syddanmark.

Men nu bliver gebyret sløjfet. På et møde hos Styrelsen for Patientsikkerhed var aktørerne enige om, at gebyrets konsekvenser var utilsigtede. Løsningen er, at vagtlægeordningerne i de fire regioner hver skal betale 10.000 kroner årligt, i stedet for at hver enkelt vagtlæge skal betale 4000 kroner.

Bedste hjælp og godt tilsyn

Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, er glad for, at der er fundet en hurtig løsning på situationen.

”Vi har brug for vores vagtlæger, som sikrer den nødvendige hjælp til borgerne på skæve tidspunkter af døgnet, og derfor skulle vi hurtigt finde en løsning. Jeg er meget tilfreds med, at både læger, regioner og Styrelsen for Patientsikkerhed har udvist så stor villighed til at løse situationen med det samme,” siger hun og tilføjer:

”Der er to essentielle ting i den her sag: Vi skal sikre den bedste hjælp til borgerne, og vi skal sørge for, at der bliver ført et forsvarligt tilsyn med vagtlægerne, så sikkerheden for patienterne er i top. Begge dele er opfyldt med denne løsning.”

Aftale snart på plads

Forventningen er, at der inden månedens udgang vil der ligge en færdig beskrivelse af, hvordan gebyrordningen skal fungere i de fire regioner. De vagtlæger, som allerede har betalt de 4000 kroner i gebyr, vil få pengene refunderet.

Omkring 800 læger arbejder som vagtlæger i de fire regioner. Disse vagtlæger har ikke egen lægepraksis, men er løst tilknyttet vagtlægeordningerne.

Lovændringen fra Folketinget skulle sørge for bedre patientsikkerhed, ved at der blev frigivet flere penge til at føre et mere præcist tilsyn med vagtlægerne. 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kirsten Jørgensen, centerchef
Center for forhandling, aftaler og overenskomster
T: 3529 8355
M: 2917 0916
E: kj@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E slo@rsyd.dk
Stephanie Lose
Læs mere

Relaterede nyheder

Regionerne brugte 15 mia. kroner på nære sundhedstilbud sidste år

Næsten 9 ud 10 danskere var sidste år i kontakt med regionernes nære sundhedstilbud som praktiserende læger, kiropraktorer, psykologer og fodterapeuter. Det er ca. 100.000 flere end for tre år siden. Det nære sundhedsvæsen er en topprioritet for regionerne, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Læs mere

Ny akutlægehelikopter i Nordjylland bør placeres bedre

Placeringen af en ny akutlægehelikopter kunne have været bedre og sikret hurtig hjælp til flere danskere, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, som reaktion på, at regeringen og Dansk Folkeparti har placeret den nye helikopterbase i Saltum i Vendsyssel.

Læs mere

Ekstra penge til praktiserende læger i særlige områder er nu fordelt

60 millioner kroner er nu blevet fordelt til praktiserende læger, der enten har praksis i et lægedækningstruet område eller har en overvægt at såkaldt tunge patienter. Danske Regioner forventer, at det vil medføre mere sundhedsfagligt personale i de lægedækningstruede områder.

Læs mere

Bedre patienthjælp med en endnu bedre almen praksis

Når flere patienter skal hjælpes i eller tæt på eget hjem, spiller de praktiserende læger en stadig større rolle. Derfor er det rigtig positivt, at regeringen nu fremlægger en plan for almen praksis, siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose. Regionerne har taget hul på opgaven.

Læs mere