Gå til indhold

Rapport: Regioner er garant for forsvarlig økonomi

Viljen til at overholde budgetter er dybt indarbejdet i kulturen i regionerne, lyder det i ny stor rapport fra Health Innovation Institute. "Vi holder budgetterne i en tid med mere og mere pres på sundhedsvæsenet", siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Landets hospitaler og psykiatriske afdelinger tilser og behandler hvert år flere millioner borgere og varetager en enorm mængde komplekse opgaver. Alligevel hører det til de absolutte sjældenheder, at et hospital overskrider budgettet, og i 2017 overholdt de fem regioner også budgetterne.

En ny rapport fra rådgivnings- og vidensvirksomheden Health Innovation Institute bekræfter nu, at regioner og hospitaler dygtige til det, der kaldes ”datadrevet økonomistyring”. Det betyder, at hospitalerne anvender store mængder af data til at forudsige udsving i antallet af patienter, hvordan økonomien vil udvikle sig, og ikke mindst hvilke tiltag hospitalerne skal iværksætte, hvis dataene tyder på tendenser til ubalance.

Regioner tilpasser sig

”Der er en grundforståelse på alle hospitaler blandt både administratorer og klinikere om, at budgetter skal overholdes, og samtidigt at økonomi hænger sammen med aktivitet,” lyder det blandt andet i rapportens konklusion, der fortsætter:

”Regioner og hospitaler formår løbende at tilpasse organisationen og aktiviteten til de skiftende mål. Samtidigt viser analysen, at viljen til at anerkende og overholde styringsmål er dybt indarbejdet i kulturen, og at anvendelsen af data som støtteværktøj er anerkendt.”

Regioner leverer i en presset tid

Stephanie Lose, formand i Danske Regioner, er tilfreds med rapportens konklusioner.

”Jeg er glad for, at vi nu har sort på hvidt, hvad vi i regionerne godt ved: At medarbejderne på vores hospitaler og i psykiatrien gør et kæmpearbejde for at holde styr på økonomien. Det gør de i en situation, hvor stadigt flere patienter, flere med komplekse sygdomme, flere ældre, dyr medicin og nye behandlingsmuligheder konstant sætter sundhedssystemet under pres,” siger hun.

Stephanie Lose hæfter sig også ved, at analysen konkluderer, at ”alle regioner har et skarpt fokus på udrednings- og behandlingsgarantier, kræftpakker mv.”, og at der ”er sket en tydelig bevægelse fra et fokus på aktivitet og produktivitet til et fokus på effektivitet og resultater af behandlingsindsatserne”.

Rapporten er blevet til i et samarbejde mellem Moderniseringsstyrelsen, Danske Regioner og de 5 regioner, og sammen med rapporten udsendes et inspirationskatalog med gode eksempler på, hvordan de enkelte hospitaler har løst styringsopgaverne.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Hvis du vil vide mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere

Kronik: Vi skal ruste sundhedsvæsenet til fremtiden med et nationalt center for sundhedsinnovation

I fremtiden vil færre medarbejdere skulle behandle flere patienter med stigende behov. Derfor har vi brug for flere løsninger, der frigør arbejdskraft til at løse sundsvæsenets kerneopgaver. Og vi har brug for en effektiv skalering af de løsninger, der virker.

Læs mere

Debat: Det skal være slut med sektorgrænser og kassetænkning

Danske Regioner vil reformere sundhedsvæsenet, så ansvar og økonomi for den samlede kæde af sundhedsydelser samles under én aktør. Bliver det til virkelighed, kan vi sige goddag til et bæredygtigt sundhedsvæsen og farvel til sektorgrænser, kassetænkning og opdelt lovgivning.

Læs mere