Gå til indhold

Initiativ for benamputerede patienter vinder Årets Borgerinddragende Initiativ 2018

Initiativet ”Et ben foran – peerboard med benamputerede patienter” har opnået bedre og mere sammenhængende forløb for benamputerede patienter. Idéen er udviklet af Ortopædkirurgisk Afdeling i Hjørring på Aalborg Universitetshospital.

Prisen, der uddeles for tredje år i træk, blev uddelt på Danske Regioners generalforsamling i Aarhus. I år var temaet for prisen særligt sårbare patienter. Ved at inddrage benamputerede patienter og pårørende i et peerboard har man på Ortopædkirurgisk Afdeling i Hjørring, Region Nordjylland, fået langt bedre greb om de udfordringer, der tegner sig, når man som benamputeret udskrives fra hospitalet. 

Gennem arbejdet med peerboardet blev det klart, at en stor gruppe af benamputerede patienter ofte følte sig isolerede og ensomme, efter de var blevet udskrevet fra hospitalet. Mange patienter har flere forskellige sygdomme som eksempelvis diabetes, og de oplevede, at det kunne være svært at finde rundt i regionale og kommunale tilbud. Ortopædkirurgisk Afdeling i Hjørring og Hjørring Kommune har derfor sammen med de benamputerede og deres pårørende lavet netværket ”Et ben foran”, og udviklet en pjece, der skal hjælpe patienterne med at finde rundt i de forskellige tilbud i region og kommune.  

- Vi taler meget om, hvordan man skaber sammenhæng – men hvorfor ikke starte med at spørge dem, det hele handler om? Det har man gjort for de benamputerede, og sammen har man skabt et langt bedre forløb, der gør både medarbejdere og patienter klogere, siger Bent Hansen, afgående formand for Danske Regioner, da han overrakte prisen.

Peerboard og mere samarbejde på tværs af region og kommune

Et peerboard er et samarbejdsfora, hvor borgere såvel som professionelle taler om, hvad der er udfordringerne, og hvordan man løser disse problemer. Der er også det, der hedder samskabelse. Peerboardet har arbejdet på at finde løsninger på de benamputerede patienters problemstillinger. 

- Årets vinderprojekt er et fremragende eksempel på, hvordan organisatorisk inddragelse kan skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb. Sundhedsvæsenet skal udvikles i et samarbejde mellem patienter og de sundhedsprofessionelle – det kan vi alle lade os inspirere af, siger Bent Hansen.

Årets Borgerinddragende Initiativ uddeles af Danske Regioner i regi af Borgernes Sundhedsvæsen, som blev lanceret i 2015 af Danske Regioner, regionerne og en række faglige organisationer og patientforeninger. Vinderen modtager et gavekort på 10.000 kr., der skal bruges på at forbedre de fysiske rammer på afdelingen.

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Hvis du vil vide mere