I regionerne arbejder vi omhyggeligt med at få den kollektive trafik og borgernes mobilitet til at passe sammen. Det skal være muligt at bo og arbejde og uddanne sig i hele landet, også hvis man har bosat sig uden for de store byer, skriver Danske Regioners formand for regional udvikling og EU, Anders G. Christensen, i Altinget.
Viden om arbejdsmarkedet
Regionerne har et særligt fokus på fremtidens arbejdsmarked og på at overvåge den regionale udvikling. Samtidig er regionerne tæt på de regionale behov og udfordringer. Det betyder at vigtige politiske beslutninger og prioriteringer tages på et analytisk og databaseret grundlag.
Regionerne overvåger løbende udviklingen i den enkelte region inden for pendlingsmønstre, bosætning, uddannelsesniveau og erhvervsudvikling.
I forhold til kvalificeret arbejdskraft har regionerne særligt fokus på fremtidens arbejdsmarked, og på at kortlægge hvilke kompetencer og uddannelser, der bliver efterspurgt i den enkelte region fremover.
LÆS MERE
Regionale indsatser
Et eksempel på en regional indsats er den såkaldte Teknologipagt, som Danske Regioner er ambassadør for. Teknologipagten skal styrke danskernes tekniske og digitale kompetencer til gavn for erhvervslivet og den enkelte. På den måde kan alle deltage i og være med til at udvikle samfundet i en teknisk og digital retning. Det hele bunder ud i at få flere til at interessere sig for og uddanne sig inden for de såkaldte STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) uddannelser og få flere til at arbejde med kompetencerne i praksis. Målgruppen er alle – helt fra skolebørnene og til de mest erfarne kræfter på arbejdsmarkedet.
Formålet er, at flere skal have faglige færdigheder inden for STEM og varetage evnen til at omsætte det til innovation og forretningsudvikling. Dette kunne f.eks. være kobling af kemi og teknologi til at udvikle nye batterier. Eller måske bruge matematikken til at skabe IT-løsninger.
Partnerskab i Region Nordjylland skaber overblik over kompetencer
Analysen omhandler kompetencebehovet i regionen nu og fem år frem, og den anvendes bl.a. af nordjyske virksomheder, VEU-centre, kommuner og jobcentre samt uddannelsesinstitutioner på alle niveauer.
Dette fokus på fremtidens kompetencebehov er afgørende for den fremtidige vækst og positive udvikling i Region Nordjylland. Globalisering og voksende international konkurrence giver nemlig både virksomhederne nye muligheder men også udfordringer eksempelvis i forhold til kvalitet, innovative løsninger og bæredygtighed. Denne udvikling stiller derfor nye krav til medarbejdere og deres kompetencer, som skal efterleves.