Gå til indhold

Videregående uddannelser

Danske Regioner arbejder for stærke regionale uddannelsesmiljøer, der kan bidrage til at løfte det regionale uddannelsesniveau og styrke det regionale erhvervsliv

Når danske virksomheder mangler højtuddannede medarbejdere med specialiserede kompetencer, skal de let og enkelt kunne rekruttere dem. Det kræver et regionalt rekrutteringsgrundlag i virksomhedernes opland.

De videregående uddannelsesinstitutionernes regionale forankring er derfor vigtig. Det indebærer, at uddannelsessystemet i højere grad tilpasses og udformes efter det regionale erhvervslivs behov for arbejdskraft, og at uddannelserne understøtter de erhvervsmæssige styrker, der findes i hver region. Hvis ikke virksomheders mulighed for at rekruttere den rette arbejdskraft understøttes, vil det have negative konsekvenser på virksomhedernes vækst og produktivitet.

Den regionale kompetenceforsyning

Analyser viser, at uddannelsesinstitutionerne i høj grad forsyner virksomhederne i det regionale opland med uddannet arbejdskraft.

Det bliver tydeligt, når man ser på, hvor dimittender bosætter sig efter endt uddannelse. Tal fra Danmarks Statistik viser for eksempel, at godt tre ud af fire dimittender fra Erhvervsakademier og Professionshøjskoler bosætter sig i uddannelsesinstitutionens regionale dækningsområde. Der er også en tydelig tendens til, at universiteterne først og fremmest forsyner hjemregionen med dimittender.

Det er derfor vigtigt for virksomhederne, at der udbydes relevante uddannelser inden for en rimelig geografisk afstand. Der er behov for stærke regionale uddannelsesmiljøer på de videregående uddannelser, som kan øge rekrutteringen af studerende og sikre de regionale virksomheder den arbejdskraft, de efterspørger.

Danske Regioner arbejder derfor for et tættere regionalt samarbejde mellem erhvervslivet og universiteterne, professionshøjskolerne og erhvervsakademierne.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Billede af Maya Ryevad Lauritsen
TEMA

Fremtidssikrede ungdomsuddannelser

Op mod 5.300 flere unge mellem 16 og 19 år risikerer at få mindst halvanden time til og fra deres ungdomsuddannelse i 2030. Det viser en ny fremskrivning fra Danske Regioner. I et nyt udspil kommer Danske Regioner derfor med 6 anbefalinger, som skal sikre et let, ligestillet og lokalt uddannelsesvalg for unge i hele Danmark.

relaterede nyheder

Læs mere

Optikerbutikker skal hjælpe sygehusene med at screene patienter

Danske Regioner starter et forsøg, hvor 5-10 optikerbutikker bliver sluse mellem borgerne og hospitalernes øjenafdelinger. ”Det er en helt ny måde at tænke offentlig sundhed”, på siger formanden for Danske Regioner udvalg for det nære sundhedsvæsen, Christoffer Buster Reinhardt.

Læs mere

818 flere sygeplejersker siden juni

Kurven over antallet af sygeplejersker i regionerne er vendt. Fra juni til september 2022 er der sket en fremgang i antallet af sygeplejersker på 818. Ifølge Danske Regioner tyder det på, at faldet i sygeplejersker er stoppet. Og at den massive indsats for at tiltrække og fastholde sygeplejerskerne er begyndt at bære frugt.

Læs mere

Regionerne er klar til at sætte en ny udviklingsdagsorden for sundhedsvæsenet

Hvis vi vil holde fast i et sundhedsvæsen, der bare nogenlunde kan levere på behandlingsbehovet, kræver det vilje til at investere i den radikale innovation af det. Derfor bør sundhedsdagsordenen for en ny regering også være en investerings- og reformdagsorden, mener Danske Regioner.

Læs mere

Unge vælger stadig uddannelse efter køn

Unge over hele landet er i denne tid godt i gang med deres nye uddannelse. Men noget er ikke nyt, for vi kan være sikre på, at flertallet af nystartede på social- og sundheds-uddannelserne er kvinder. På samme måde vil der også være flest mænd, som påbegynder en håndværkeruddannelse.

Læs mere