Gå til indhold

Fra 1. november får danskerne post fra det offentlige digitalt

Fra den 1. november skal alle, der kan, modtage Digital Post fra det offentlige. For den enkelte betyder det farvel til ringbind og manglende overblik over rudekuverterne. For samfundet betyder det besparelser på en milliard kroner hvert år.

Det er et epokegørende skridt, når Danmark som det første land i verden gør det obligatorisk at modtage blandt andet synsindkaldelsen, pensionsmeddelelsen, indkaldelsen til sygehuset og brevet fra kommunen digitalt. 3,5 millioner danskere er allerede klar, dvs. at de enten selv har tilmeldt sig Digital Post eller er blevet fritaget. Resten af os bliver tilmeldt automatisk på lørdag.

Digital Post gør det nemmere for den enkelte borger at holde styr på breve og meddelelser fra myndighederne, og samtidig sparer det offentlige en milliard kroner om året ved at droppe papir og frimærker. Digital Post kan ses på borger.dk eller i e-Boks. De borgere, som ikke kan dette, kan blive fritaget og vil fortsætte med at få breve fra det offentlige i deres almindelige postkasse.

De seneste år har det offentlige arbejdet sammen om at gøre Danmark klar til Digital Post. Borgerne er blevet informeret gennem flere kampagner, så 97 procent af danskerne allerede en måned inden 1. november vidste, at de skal kunne modtage Digital Post. Det viser en undersøgelse fra Megafon.

Det er fortsat muligt at blive fritaget fra Digital Post efter 1. november, hvis man opfylder betingelserne. Det gælder f.eks. borgere, der ikke har en computer, borgere med handikap eller borgere med sprogvanskeligheder.

Udeblivelser kan mindskes
I regionerne ser man mange fordele ved Digital Post.

- Vi oplever, at både personale og patienter er meget positive overfor den smidige kommunikation, Digital Post giver mulighed for. Eksempelvis i vores kræftpakker går der ofte kun få dage fra patienten bliver indkaldt, til patienten skal møde på hospitalet. Og her har de ”gamle” breve svært ved at følge med, fordi en postgang kan tage 2-5 dage. Det er også en fordel, at patienterne kan få besked på sms eller e-mail, når der er tikket ny Digital Post ind. På den måde forventer vi, at Digital Post vil vise sig at mindske udeblivelser, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.