Antallet af kræftpakkeforløb stiger voldsomt, og regionerne er meget opmærksomme på udfordringerne. Tættere regionalt samarbejde, ny teknologi og uddannelse af mammografiassistenter skal afhjælpe presset.
Kræftplan IV: Vigtigt med fortsat fokus på forskning og kapacitet
Kræftplan IV er et vigtigt skridt, hvis Danmark skal fastholde den positive udvikling, der er sat i gang. Danske Regioner hilser regeringens udspil velkommen, men opfordrer samtidig til yderligere fokus på, hvordan kræftforskningen kobles tættere sammen med behandlingen.
Tilfredshed med signalet, men de økonomiske udfordringer er ikke løst endnu. Sådan lyder meldingen fra Danske Regioner ovenpå regeringens fremlæggelse af Kræftplan IV.
- Det er godt at se, at regeringen har lyttet til de ønsker, som regionerne har fremsat til Kræftplan IV. Der er afsat midler til at påbegynde moderniseringen af vores scannere og strålekanoner, og det er et godt udgangspunkt. Så må vi arbejde videre med regeringen om at få lagt en langsigtet plan for området, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Kræftplan IV indeholder en lang række elementer, som nu skal konkretiseres, før de kommer patienterne til gode. Et af målene med planen er at sikre, at patienterne oplever mødet med sundhedsvæsenet trygt og koordineret. Her er der allerede en lang række initiativer i gang, som vil understøtte de mål, der er lagt frem med Kræftplan IV.
- Jeg er tilfreds med, at Kræftplan IV anerkender den store indsats, vi allerede har gjort og er i gang med - ligesom det er godt at se, at vores arbejde med at udvikle den patientansvarlige læge fremhæves som den rigtige vej at gå for patienterne. Vi er godt på vej, og jeg er overbevist om, at den patientansvarlige læge vil give et kæmpe løft til hele sundhedsvæsenet – og dermed også til de mennesker, der rammes af kræft, siger Bent Hansen.
Læs mere:
- Regeringens udspil "Patienternes Kræftplan - Kræftplan IV" - fra Sundheds- og Ældreministeriets hjemmeside
FAKTA
Regeringens udspil til Kræftplan IV giver et løft på 1,5 milliarder kroner til kræftområdet over de kommende fire år. Det er oveni de 170 millioner kroner årligt, som allerede er tilført til bl.a. udredning af kræft.
Pengene skal bl.a. bruges på:
- Modernisering og udskiftning af sygehusenes maskinpark på kræftområdet - primært strålekanoner og scannere: 500 millioner kroner
- Øget kapacitet på sygehusene målrettet kræftpatienter: 480 millioner kroner
- Rehabilitering og senfølger: 160 millioner kroner
- Bedre inddragelse af patienterne i egen sygdom: 40 millioner kroner
- Udvikling af nye behandlingsformer: 30 millioner kroner
Regeringens mål for kræftbehandlingen i Danmark:
- At overlevelsen i Danmark i 2025 er på niveau med de bedste af vores nordiske nabolande
- At der i 2030 er en røgfri generation af børn og unge
- At 90 procent af kræftpatienterne i 2020 oplever, at de har en patientansvarlig læge