Ny analyse fra regionerne viser, at virksomhederne har været mindre tilbøjelige til at søge nye medarbejdere i løbet af coronaåret 2020. Virksomhedernes forventninger til fremtiden er dog stadig positive. Særligt forventer de at skulle ansætte flere faglærte fremover.
Der skal blus på teknologien for at afværge manglen på arbejdskraft
Det danske arbejdsmarked risikerer at mangle 110.000 personer med de rette kompetencer i 2025, konkluderer Danmark Vækstråd i ny rapport, som præsenteres på en konference i dag. Udfordringen er særligt stor på det digitale og teknologiske område, og en teknologipagt kan være løsningen. Regionerne er klar til at bidrage.
Hvis det danske samfund ikke formår at uddanne og skaffe folk med de rette kompetencer, kan det frem mod 2025 koste Danmark 85 mia. kroner i lavere bruttonationalprodukt. Og en lang række erhverv vil samlet set komme til at mangle 110.000 personer med de rette kompetencer.
Det dystre scenarium præsenteres i ”Danmarks Vækstråds rapport om kvalificeret arbejdskraft”, som offentliggøres i dag på konferencen ”Kvalificeret arbejdskraft 2025” i Købehavn. Konferencen arrangeres af Danmarks Vækstråd i samarbejde med Dansk Erhverv, Dansk Industri, Danske Regioner og CO Industri.
For at tage hånd om udfordringerne udstikker Danmarks Vækstråd fem ’her og nu’-anbefalinger, hvoraf den første er at udvikle en dansk teknologipagt. Pagten skal sørge for, at det digitale, tekniske og naturvidenskabelige område får tilført de folk og kompetencer, som områderne i høj grad mangler. Modellen findes i Holland, hvor den har haft stor succes.
Regionale pagter kan bane vejen
Landets fem regioner har det som høj prioritet at bidrage til mere kvalificeret arbejdskraft i hele landet. For allerede nu har virksomheder problemer med at rekruttere den arbejdskraft, de har behov for. Derfor er regionerne klar til at bidrage til, at vækstrådets anbefalinger kommer ud at leve.
- Vi kan se, at særligt virksomheder inden for informations- og kommunikationsteknologier virkelig kæmper for at skaffe de rette hoveder og hænder, og det skal vi tage meget alvorligt. Med en national teknologipagt, som forankres hos regeringen, bliver der mulighed for at skabe en række regionale teknologipagter. De pagter kan sikre, at erhvervsstyrkerne fra hver region dyrkes og udnyttes direkte til gavn for virksomhederne, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner og oplægsholder på konferencen.
Danmarks Vækstråds rapport, som blandt andet bygger på en DREAM-analyse, fastslår, at erhvervslivets rekrutteringsudfordringer findes i forskellige afskygninger på tværs af regioner og kommuner. Derfor er der behov for bredt funderede regionale løsninger på udfordringerne, påpeger Jens Stenbæk.
Samarbejde mellem de store aktører
- De løsninger, vi skal have fat i, skal slå rod allerede i uddannelsessystemet. Vi er nødt til at få de unges øjne op for at tage en erhvervsuddannelse – og især de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, siger Jens Stenbæk og tilføjer:
- Det er rigtigt set af vækstrådet, at der skal være bedre samarbejde om at hjælpe virksomhederne. Det arbejdes der for blandt andet i de regionale vækstfora, hvor arbejdsmarkedet parter, virksomheder, kommuner, region og uddannelsesinstitutioner er samlet. Vi skal forene kræfterne om det her, for vi har en stærk fælles interesse i at løfte vores virksomheder. Det gør vi blandt andet ved at få vores erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsesindsatser til at arbejde bedre sammen.
LÆS MERE:
- Danmarks Vækstråds "Rapport om kvalificeret arbejdskraft” (fra Danmarks Vækstråds hjemmeside)
- Danske Regioners udspil ”Kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark”