Grøn omstilling af den kollektive trafik bør have høj prioritet, når politikerne på Christiansborg forhandler den kommende infrastrukturaftale på plads. De beslutninger, vi træffer nu, er nemlig afgørende for, hvilke busser og tog der kommer til at køre rundt på veje og skinner i fremtiden.
Flere danskere tager bilen på arbejde
Bus, cykel og tog er for nedadgående, og antallet af biler på de danske veje er i kraftig stigning. Det er konklusionen af en ny pendlingsanalyse foretaget af Danske Regioner.
- Det er ikke en god løsning blot at udvide motorvejsnettet. En udvidelse kan give en kortvarig forbedring, men ikke løse trængselsproblemerne på den lange bane. Her er løsningen snarere kollektiv trafik, siger trafikforsker Per Homann Jespersen.
Flere biler, færre passagerer. 60 procent af danskerne bruger i dag bilen til at komme til og fra arbejde, og samtidig er der siden 2013 sket et markant fald i andelen af borgere, der bruger den kollektive trafik.
- Når danskerne får flere penge mellem hænderne, sker der ofte en stigning i bilismen, som den vi ser i 2013. Overordnet vælger folk det transportmiddel, der får hverdagen til at fungere bedst – og her er det økonomi og tid, der spiller den største rolle for valget af transportmiddel, siger Per Homann Jespersen, der er trafikforsker på Roskilde Universitet.
Stigningen i bilpendlingen betyder samtidig, at der er øget trængsel særligt i Hovedstadsområdet, men også ind mod andre større byer som Århus.
- Vi skal huske, at trængsel er et udtryk for, at det går godt med landets økonomi. Det ændrer dog ikke på, trængsel også er en måde at regulere trafikmængderne på – forstået på den måde, at folk flytter sig fra bil til kollektiv trafik, når den kollektive trafik viser sig at være mest praktisk, siger Per Homann Jespersen.
Dermed er løsningen på trængslen ikke nødvendigvis at skabe plads til flere biler på vejene.
- Det er ikke en god løsning blot at udvide motorvejsnettet. Når vi kigger på fx Motorring 3, er trængslen lige så stor i dag som før udvidelsen, så en udvidelse kan give en kortvarig forbedring, men ikke løse trængselsproblemerne på den lange bane. Her er løsningen snarere kollektiv trafik, siger Per Homann Jespersen.
Læs mere: