Gå til indhold

Kræftplan skal tage hånd om fremtiden nu

Sundhedsstyrelsens udspil til Kræftplan IV indeholder gode takter. Men det er afgørende, at fremtidssikringen af sundhedsvæsenet bliver et væsentligt element i den endelige plan, så vi også om 10 og 15 år er førende på kræftområdet.

Der er brug for større ambitioner, når regeringen til efteråret fremlægger sit bud på en ny kræftplan, der skal føre Danmark et niveau op i behandlingen af det stigende antal danskere, der får kræft.

- Det er godt at se, at Sundhedsstyrelsen har fokus på forebyggelse, for det er nødvendigt med en indsats, der har til formål at nedbringe antallet af kræftpatienter. Men når det er sagt, kunnet jeg godt have ønsket mig flere indsatser, der fremtidssikrer sundhedsvæsenet, så vi ikke om ti eller femten år igen står med lange ventelister, eller er haltet bagud i forhold til udlandet, når det kommer til nye behandlingsmetoder, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.

 

Sundhedsstyrelsens oplæg indeholder en lang række anbefalinger omkring forebyggelse, udredning og behandling, sammenhæng for patienterne og rammerne for forskning i kræftbehandling. Mange af anbefalingerne matcher allerede igangsatte initiativer i regionerne, og den anerkendelse vækker glæde.

- Jeg er tilfreds med, at Sundhedsstyrelsens oplæg anerkender den store indsats, vi allerede har gjort og er i gang med – ligesom det er godt at se, at vores arbejde med at implementere den patientansvarlige læge fremhæves som den rigtige vej at gå for patienterne. Vi er godt på vej, og jeg er overbevist om, at den patientansvarlige læge vil give et kæmpe løft til hele sundhedsvæsenet – og dermed også til de mennesker, der rammes af kræft, siger Jens Stenbæk.

Fremskrivninger fra såvel Sundhedsstyrelsen som Danske Regioner viser, at der vil komme flere kræftpatienter de næste mange år. Antallet af mennesker, der rammes af kræft, er allerede i stærk stigning, og udgifterne til kræft steg fra 2013 til 2015 med knap to mia. kroner.

Samtidig er der behov for en plan for udskiftning af strålekanoner og scannere, som spiller en væsentlig rolle i en effektiv kræftbehandling. Her vil der være behov for en massiv investeringsplan for de kommende år, så der både kan skiftes ud i de gamle apparater og udvide kapaciteten, så de mange nye patienter også kan blive behandlede.

- Vi er nødt til at erkende, at kræftbehandling ikke er gratis. Der er mange fine anbefalinger i Sundhedsstyrelsens udspil, men det er afgørende for mig, at der følger penge med. Både til nye vigtige indsatser, men også til at fastholde et højt niveau for den danske kræftbehandling, hvilket kræver penge til både kapacitet og behandling, siger Jens Stenbæk.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Thomas I. Jensen, centerchef
Center for sundhedspolitik, økonomi og socialpolitik
M: 29170933
E: tij@regioner.dk

 

relaterede nyheder

Læs mere