Gå til indhold

Anbefalinger om forebyggelse glæder regioner, der dog efterlyser viden om effekt

Sundhedsstyrelsen vil sikre bedre forebyggelsestilbud i kommunerne. Det er fint med mere ensartede tilbud, men vi så gerne flere krav og mere fokus på effekten, lyder det fra Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Forebyggelsesindsatsen skal være mere ens på tværs af kommunegrænser, når det gælder kronikere og borgere, der fx får tilbud om rygestopkurser eller til alkoholafvænning. Kommunerne får derfor hvert af de kommende år 53 millioner kroner til indsatsen. 

Anbefalingerne betyder, at borgerne overalt i landet skal have individuelt tilrettelagte tilbud, som kortlægges efter afklarende samtaler i kommunerne.

- Det er fint, at læger nu kan henvise borgere til forløb, der er mere individuelt tilpasset, uanset hvor i landet man bor, lyder reaktionen fra formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman. Hun håber, at alle kommuner tager rådene fra Sundhedsstyrelsen alvorligt og ikke tænker, at der blot er tale om anbefalinger, som de derfor ikke behøver at følge.

- Det er trist, hvis kommunerne ikke når målet om mere ensartethed på tværs af kommunegrænserne, fordi vi nu risikerer, at anbefalingerne bliver efterlevet vidt forskelligt rundt om i landet, siger Ulla Astman.

Samtidig havde hun gerne set, at der var fokus på, hvor godt forebyggelsen virker:

- Vi skal være sikre på, at de sparsomme midler, vi har til sundhed faktisk virker. I regionerne har vi mange erfaringer med at dokumentere effekter af behandlinger. Det havde jeg gerne set, at der var mere fokus på i den her sammenhæng. For nok er forebyggelse vigtig, men det er også vigtigt, at samfundet er sikker på ikke at kaste gode penge efter dårlige, lyder det fra Ulla Astman.

Læs mere:

Nye anbefalinger til kommunernes tilbud til borgere med kronisk sygdom - fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

kontakt

Hvis du vil vide mere