Den aldrende befolkning og mangel på sundhedspersonale er sundhedsvæsenets største udfordring. Danske Regioner og Øjenforeningen ser et stort potentiale i, at innovativ ny teknologi kan frigøre arbejdskraft og dermed bidrage til at løse nogle af de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.
Borgerundersøgelse peger på et presset sundhedsvæsen
En undersøgelse blandt over 6.000 borgere viser, at der er plads til forbedringer i sundhedsvæsenet. Men et løft kræver penge, lyder det fra Bent Hansen, formand for Danske Regioner, op til de afgørende forhandlinger om regionernes økonomi
Mandag Morgen og Tryg Fonden har offentliggjort en omfattende borgerundersøgelse foretaget af Userneeds. På en skala fra 0 til 10 giver borgerne sundhedsvæsenet en karakter på lidt over middel: 6,7.
Syv ud af 10 mener f.eks., at det er let at forstå instruktioner fra sygehuspersonalet. Næsten halvdelen har som patienter eller pårørende dog oplevet mangel på sammenhæng i tværgående forløb, og godt halvdelen er usikre på, om de kan få den rette behandling, hvis de bliver syge.
Rekordmange patienter sidste år
- Nogle af vurderingerne kan vi godt være bekendt, andre er mindre gode, og vi tager ansvaret på os, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen. Han understreger, at personalet ofte er hårdt presset, og at mere tid er vigtigt for at sikre bedre kvalitet for patienterne.
Meldingen kommer efter at krav om produktivitetsstigninger og effektiviseringer i sundhedsvæsenet er øget de senere år. Og flere og flere patienter får behandling: Sidste år var over 2,7 mio. danskere i kontakt med sygehusvæsenet. Det svarer til næsten hver anden dansker.
Patientansvarlige læger udbredes
Mange sygehuse arbejder allerede med kvalitet og borgerinddragelse. F.eks. i paletten af initiativer i projektet ”Borgerenes Sundhedsvæsen”. Patienter skal blandt andet have én ansvarlig læge, der tager ansvar for, at der er sammenhæng i behandlingen. Flere steder er ideen afprøvet, og ordningen rulles ud til hele landet fra 2017, fortæller Bent Hansen.
- Dermed ikke være sagt, at vi ikke gerne vil gøre det bedre på de områder, der ifølge borgerne halter. Vi ville gerne have haft topkarakter på alle områder, men det kræver, at regeringen erkender, at tid koster penge: Hvad enten det er tid til kontakt til patienternes hjemkommune, kontrol af antallet af piller eller tid til en samtale med alvorligt syge og deres pårørende.
- Borgernes svar giver stof til eftertanke i vores lejr. Mit lønlige håb er så, at det også sker blandt politikerne på Christiansborg, tilføjer Bent Hansen.