Den aldrende befolkning og mangel på sundhedspersonale er sundhedsvæsenets største udfordring. Danske Regioner og Øjenforeningen ser et stort potentiale i, at innovativ ny teknologi kan frigøre arbejdskraft og dermed bidrage til at løse nogle af de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.
Ny økonomiaftale er det muliges kunst
Regeringen og Danske Regioner har indgået aftale om regionernes økonomi i 2017. Med aftalen står det klart, at regionerne fortsat skal løse flere opgaver for de samme penge
- Det her er noget af det strammeste, jeg nogensinde har været med til. Regeringen havde lagt op til, at der skulle være færre ressourcer til sundhed næste år. Nu er det lykkes at blive enige om en løsning, hvor vi rundt regnet har det samme næste år, som vi har haft i år. Det er ikke prangende - men det var det, der kunne lade sig gøre, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Regeringens udspil under forhandlingerne var store effektiviseringskrav til regionerne, men Danske Regioner er der dog tilfredshed med, at det samlede krav nu er noget mindre, end der først var lagt op til.
- Jeg mener fortsat, at der er brug for at tilføre regionerne nye penge, så vi kan løfte kvaliteten i sundhedsvæsenet. Men som forhandlingerne udviklede sig, blev det afgørende at få reduceret en række af de nye urealistiske effektiviseringskrav, og det lykkedes heldigvis. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at det fortsat er svært at se, hvordan vores medarbejdere skal kunne nå det hele i det kommende år, siger Bent Hansen
Med aftalen vil den økonomiske udvikling i sundhedsvæsenet dermed ligge omkring nul det kommende år.
- Der er tale om en økonomiaftale, der sikrer borgerne den kvalitet, de med rette kan forvente, men som ikke giver et nyt løft til sundhedsvæsenet. Jeg er tilfreds med, at vi er landet på et nul, når udgangspunktet var langt værre, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.