Gå til indhold

Regionernes HPV-centre udreder stadigt flere

Flere end 1.700 piger er nu sat i gang med et udredningsforløb på de fem regioners ”Én Indgang”-afdelinger, og ventelisterne falder, viser ny opgørelse.

1.721 piger var pr. 1. juni 2016 blevet tilset af specialister og kommet i gang med et udredningsforløb på regionernes ”Én indgang”-centre, som tilser piger, der mener at opleve eftervirkninger af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft. Det er 207 flere piger end 1. april 2016, hvor den foregående opgørelse er foretaget.

Og hvor 503 piger den 1. april ventede på at blive udredt på centrene, ventede 285 piger den 1. juni - et fald på 43 procentpoint på to måneder. Fire ud af fem regioner har næsten barberet ventelisterne helt væk, men i Region Hovedstaden er der fortsat en stor gruppe ventende piger.

Samlet set er 2.109 piger henvist til ”Én Indgang” siden etableringen sidste sommer, og mens der i begyndelsen var mange henvisninger, er tendensen nu slået om. Fra 1. april til 1. juni blev blot 25 piger henvist til afdelingerne.

Et nødvendigt sikkerhedsnet

- Flere ting spiller ind på de færre henvisninger, men for mig som ansvarlig politiker er det ikke så afgørende, hvor mange der henvises - det helt afgørende er, at vi i regionerne tager hånd om pigerne. Og det gør centrene. Indsatsen overfor pigerne er specialiseret og koordineret, og det er nødvendigt, for ingen kan endnu fastslå en præcis diagnose hos mange af disse piger, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, og tilføjer:

- De praktiserende læger er forpligtede på at henvise pigerne til de specialiserede afdelinger, hvis der er mistanke om sammenfald med vaccinen. Det er en ordentlig og forsvarlig måde at gøre det på, hvor vi spænder et bredt sikkerhedsnet ud, men det betyder også, at centrene modtager en del piger, som kommer med mange forskellige symptomer. Så længe der henvises patienter, vil centrene fortsætte med at tage sig grundigt af dem.

Flere piger har efter udredningssamtaler på centrene haft god nytte af psykologsamtaler og/eller doseret fysisk træning, beretter flere afdelinger, og flere piger menes at lide af funktionelle lidelser.

kontakt

Hvis du vil vide mere

Anne-Dorthe Sørensen, seniorkonsulent
Center for sundhedspolitik, økonomi og socialpolitik
T:3529 8191
M: 4022 3173
E: ans@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere