Regeringen vil spare mange millioner kroner på administration. Men det administrative personale løser opgaver, der bidrager til patienternes behandling og aflaster sundhedspersonalet.
Ny analyse: Succesfulde virksomheder tænker forretning og medarbejdere sammen
Langsigtede strategier i forhold til at rekruttere og udvikle medarbejdernes kompetencer. Det er succesopskriften hos de danske virksomheder, som lykkes med at skaffe den rette, kvalificerede arbejdskraft, viser ny analyse. Danske Regioner og Akademikerne: Behov for nytænkning af systemet
Tænketanken REG LAB har i løbet af 2015 og 2016 undersøgt, hvordan succesfulde virksomheder får den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for. Svarene bliver offentliggjort i en ny analyse mandag den 30. maj 2016.
Konklusionen er, at succesfulde virksomheder tænker langsigtet, og at de selv tager ansvar for at skaffe den arbejdskraft, de har brug for – fx ved at samarbejde med andre virksomheder om at skaffe lærlinge eller ved at virksomhederne opretter deres egne akademier i samarbejde med bl.a. erhvervsskoler.
Og der er behov for, at virksomheder arbejder målrettet på at skaffe den rette arbejdskraft. REG LAB’s analyse viser, at næsten hver anden virksomhed inden for det seneste år har haft vanskeligt ved at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for, men at kun hver fjerde virksomhed arbejder proaktivt med området.
Bedre offentlig hjælp til virksomheder
Ifølge Danske Regioner rummer tallene en vigtig lektie for det offentlige system.
- Her har vi opskriften på, hvad virksomhederne selv kan gøre for at få den arbejdskraft, de mange steder sukker efter. Derfor er det vores opgave som offentlig aktør at indrette det offentlige system, så det hjælper virksomhederne med at tænke langsigtet og giver dem gode muligheder for selv at tage ansvar, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner, og uddyber:
- Erhvervsskoler, jobcentre og regionale væksthuse skal bedre end i dag dele information om, hvad virksomhederne efterspørger; hvilke medarbejdere med hvilke kompetencer. Og så kan vi som offentlig myndighed sætte ind med hjælp til efteruddannelse af medarbejderne og match mellem lærlinge og virksomheder.
Indsats i trepartsforhandlinger
Akademikerne, tidligere kaldet AC, er en af de organisationer, der har taget initiativ til analysen. Her mener formand Lars Qvistgaard, at der er meget at lære fra konklusionerne.
- Analysen viser, at det er unikt, at de succesfulde virksomheder har medarbejdernes kompetenceudvikling helt centralt i deres forretningsmodel. Kan vi øge det? Det giver i hvert fald et godt grundlag og et nyt perspektiv for at drøfte kompetenceudvikling for alle kvalificerede medarbejdertyper – også specialisterne – i trepartsforhandlingerne, siger Lars Qvistgaard.
Efterspørgsel på højtuddannede
Analysen fra REG LAB viser desuden, at virksomheder de seneste år især har efterspurgt højtuddannede. Fra 2003-2013 er antallet af akademiske arbejdspladser steget med over 83.300, men i samtlige regioner efterspørges højtuddannet arbejdskraft fortsat – og særligt virksomheder i yderområder har svært ved at rekruttere og fastholde den kvalificerede arbejdskraft.
- Det er iøjnefaldende at se, at efterspørgslen på akademisk arbejdskraft har været så stor fra 2003-2013. Men de mindre virksomheder skal have en særlig håndsrækning. Disse virksomheder har ingen eller kun lidt erfaring med at rekruttere højtuddannede. Med afsæt i den nye analyse er vigtigt, at vi fortsat har indsatser som Akademikerkampagnen, der handler om at støtte især mindre virksomheder med at finde relevante højtuddannede kandidater til deres opgaver, siger Lars Qvistgaard
Læs mere:
- Kvalificeret arbejdskraft – fremtidens store udfordring for dansk erhvervsliv: Analyse fra REG LAB (pdf).
- Kvalificeret arbejdskraft – fremtidens store udfordring for dansk erhvervsliv: Konklusioner og udfordringer (pdf).