Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om rammerne for et samlet regionalt tilbud af høj faglig kvalitet til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et behandlingskrævende misbrug. Samtidig er man enige om en omlægning af de særlige pladser i psykiatrien, så de kan anvendes mere fleksibelt og ikke risikerer at stå tomme.
SOSU-uddannelsen fylder 25 år
Efter 25 år med en samlet SOSU-uddannelse, bliver den efter nytår til to selvstændige uddannelser.
"Vi har et ansvar for at sørge for tidssvarende og specialiserede uddannelser til vores sundhedspersonale", siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.
Den 1. marts 1991 trådte de første elever ind ad døren på landets første SOSU-skole i Sønderborg. Det er nu 25 år siden, og siden uddannelsen tog imod de første elever, har antallet af ældre med kroniske lidelser og opgavefordelingen mellem kommuner og hospitaler ændret sig.
Derfor har Danske Regioner, KL og FOA oplevet et behov for at ændre uddannelserne. Derfor vil social- og sundhedsuddannelsen fra næste år bestå af to selvstændige uddannelser.
- Vores sundhedsvæsen har været i konstant udvikling de sidste 25 år. Vi er i gang med at ændre den måde, sundhedsvæsenet møder, inddrager og behandler patienten på. Det sundhedsvæsen, de SOSU-uddannede kommer ud til, kræver, at de skal arbejde mere på tværs af de forskellige sektorer, end de tidligere har gjort, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg og fortsætter:
- Derfor er der behov for at ændre i uddannelsen, så vi uddanner eleverne på SOSU-skolerne til den virkelighed, de kommer ud i, og så de kan hjælpe borgerne bedst muligt,
To selvstændige uddannelser
Hidtil har uddannelsen været sammensat, så alle først blev uddannet til social-og sundhedshjælper, hvorefter det var muligt at uddanne sig videre til social- og sundhedsassistent. Fra 2017 vil social- og sundhedshjælperne primært blive uddannet til at løse opgaver efter serviceloven, mens sundhedsassistenterne bliver uddannet til arbejdsopgaver efter sundhedsloven.
Målet er, at opdelingen skal styrke den faglige profil og den faglige identitet hos de færdiguddannede. Det er besluttet at bevare længden på de to uddannelser, så social- og sundhedshjælperuddannelsen maksimalt vil tage to år og to måneder, mens assistentuddannelsen fortsat vil tage maksimalt tre år og ti måneder. Det betyder, at assistenterne uddannes direkte til assistenter i hele perioden, i stedet for, som tidligere, først at blive uddannet til hjælper.
- Vi har ikke ændret i længden af de to uddannelser. Det er et spørgsmål om, at vi skal uddanne vores sundhedspersonale til de opgaver, vi ønsker, de skal varetage både i borgernes eget hjem og på sygehusene. Og her overlapper de opgaver, som de to uddannelser varetager, ikke i længere, som de tidligere har gjort. Både assistenter og hjælpere udfører kerneopgaver i vores sundhedsvæsen, og målet med at ændre uddannelserne er at klæde begge grupper endnu bedre på til at kunne pleje og behandle borgerne, siger Ulla Astman.
Jubilæumsreception
I anledning af SOSU-uddannelsens 25 års-fødselsdag vil der onsdag den 5. oktober 2016 kl. 14-17 være en jubilæumsreception på Københavns Rådhus, hvor regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, vil holde en tale på vegne af Danske Regioner.