Fra tøven til tempo. It-systemer inden for diagnostik på regionernes hospitaler er et af de steder, hvor vi bør få digitalisering og ny teknologi op i fart med massive investeringer, skriver Danske Regioners 2. næstformand, Lars Gaardhøj.
Virksomheder ved bedst selv
Vores erhvervsfremmesystem er til tider for uigennemskueligt til, at virksomhederne får den fulde gevinst fra det. Det duer ikke. Virksomhederne ved bedst selv, hvad de har behov for, og vi skal skrue et system sammen, som er effektivt og lettilgængeligt. Regionerne foreslår derfor en række forbedringer af det offentlige erhvervsfremmesystem.
Debatindlæg af Bent Hansen og Jens Stenbæk, hhv. formand og næstformand i Danske Regioner, bragt i Jyllands-Posten 30. september 2016.
Danmark er ved at komme oven vande efter finanskrisen, og det er godt, at regeringen med sit 2025-udspil lægger op til bedre rammer for erhvervslivet. Der er nok at tage fat på, for der er fortsat lang vej til det niveau, som dansk økonomi lå på inden krisen. Vores bnp ligger for lavt, investeringerne halter bagefter, og produktiviteten udvikler sig langsomt.
Der er også fremskridt, men for at skabe den vækst og de arbejdspladser, som virksomhederne knokler for, er der behov for at dreje håndtaget endnu mere i bund. Virksomhederne skal have bedre vilkår. For få iværksættere udvikler sig til højvækstvirksomheder, og mange virksomheder har for svært ved at få den saltvandsindsprøjtning, de efterspørger.
Derfor foreslår regionerne nu en forbedring af det offentlige erhvervsfremmesystem, som hvert år assisterer titusindvis af virksomheder.
Regeringen er allerede i gang med et eftersyn af systemet, og fra regionerne anbefaler vi, at systemet fremover har:
- En fælles indgang for virksomhederne via væksthusene, så det er lettere at få assistance til de relevante tilbud.
- Effektmålinger af alle offentlige indsatser, så vi sikrer, at indsatserne nytter.
- Klar arbejdsdeling mellem stat, regioner og kommuner, så indsatser ikke overlapper.
- Stærke landsdækkende erhvervsklynger, så virksomhederne kan få adgang til ny viden og samarbejdsmuligheder.
- Styrket samarbejde om de regionale vækststrategier, så overlap undgås.
Læs mere om regionernes forslag her: Et effektivt erhvervsfremmesystem (pdf)
En klarere arbejdsdeling
Systemet er til tider for uigennemskueligt til, at virksomhederne får den fulde gevinst fra det.
Det duer ikke. Virksomhederne ved bedst selv, hvad de har behov for, og derfor skal vi skrue et system sammen, som er effektivt og lettilgængeligt.
Især iværksættere og mindre virksomheder kan have gavn af erhvervsfremmesystemet, hvor de får professionel assistance til fx at udvikle nye produkter, komme ind på nye eksportmarkeder og opkvalificere medarbejderne.
For at imødekomme virksomhedernes behov bedst muligt bør regioner, stat og kommuner fremover have en klarere arbejdsdeling.
Kommunerne tager sig af de mange mindre iværksættere, som skal have hjælp til at starte forretning.
Regionerne tilbyder via initiativet "Scale-up Denmark" elitetræning til højvækstiværksættere.
Og staten sikrer tilstrækkelig adgang til finansiering for virksomhederne. Og vigtigt: Fremover skal alle offentlige indsatser måles. Regionerne gør det allerede, for vi skal sikre, at hver en erhvervsfremmekronegør en tydelig forskel for virksomhederne.
Så lad os nu give virksomhederne, hvad de efterspørger. Lad os give dem et mere effektivt erhvervsfremmesystem, så vi kan skrue op for væksten og antallet af arbejdspladser.