Gå til indhold

Initiativ for unge med kronisk sygdom vinder prisen Årets Borgerinddragende Initiativ 2017

Børneafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital har skræddersyet kontroller og behandling, så børn og unge med tarmsygdomme kan klare meget hjemmefra.
"Det er behandling på borgernes præmisser, når det er bedst", siger Bent Hansen, formand for Dansker Regioner.

Børneafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital vinder Danske Regioners pris Årets Borgerinddragende Initiativ 2017 for tiltaget ”Web-baseret monitorering af børn og unge med inflammatoriske tarmsygdomme”. 

Prisen blev overrakt på Danske Regioners generalforsamling 2017 i Aarhus. Prisen, som uddeles for andet år i træk, gives i år for et initiativ målrettet børn og unge.

Det telemedicinske projekt er for 10-17-årige med en kronisk tarmsygdom. Via et internetprogram har de indtastet deres symptomer, hvor meget medicin de har taget, hvordan de har det, og de har fået svar på afføringsprøver. Svarene bliver omsat til grafer i trafiklysfarver, og hospitalspersonalet følger hele tiden tæt med. Børn og unge uden aktivitet i sygdommen kan nøjes med løbende kontrol i webprogrammet, mens de fysiske konsultationer bruges til unge med aktivitet i sygdommen.

- Initiativet viser, at god inddragelse virkelig gør en forskel for patienterne. Udover at frigøre mere tid til at være barn og ung har inddragelsen også styrket de unges kontrol med deres egen sygdom og gjort dem trygge ved det – det er vigtigt, for mange skal leve med en tarmsygdom resten af livet, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, som overrakte prisen i Aarhus.

Behandling tilpasset hverdagen

En evaluering af børneafdelingens projekt har blandt andet vist, at børnene havde færre

hospitalsbesøg og færre fraværsdage fra skole. Både børnene og deres forældre er trygge ved internetløsningen, som hjælper de unge med at forstå sygdommen, huske medicinen og få passet sygdommen ind i hverdagen.

- Vi taler jo meget om at indrette sundhedsvæsenet på borgernes præmisser, og her er projektet fra Børneafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital et levende bevis på, når det lykkes. Her passer man behandlingen ind i patientens hverdag, så sundhedsvæsenet forstyrrer så lidt som muligt, samtidig med at resultaterne er de bedste, siger Bent Hansen.

 

Omkring 45.000 danskere lider af kroniske tarmsygdomme, hvoraf 10-15 procent er børn og unge. Sygdommene kræver livslang medicinsk – og i nogle tilfælde kirurgisk – behandling.

”Årets Borgerinddragende Initiativ” uddeles af Danske Regioner i regi af Borgernes Sundhedsvæsen, som blev lanceret i 2015 af Danske Regioner, regionerne og en række faglige organisationer og patientforeninger. Vinderen modtager et gavekort på 10.000 kr., der skal bruges på at forbedre de fysiske rammer på afdelingen.

læs mere

Årets Borgerinddragende Initiativ

Her kan du læse mere om de nominerede initiativer til årets pris samt om vinderprojektet fra 2016.

generalforsamling 2017

Udspil, taler og video og fotos fra GF17

Få overblik over begivenhederne på Danske Regioners generalforsamling d. 6. april i Aarhus.

regioner.dk/gf17 finder du alle de udspil og rapporter, der blev lanceret i forbindelse med generalforsamlingen, og du kan se taler og debatter på video.

kontakt

Hvis du vil vide mere

Anne Sofie Sørensen, seniorkonsulent
Ledelsessekretariat
T: 3529 8231
M: 4022 3007
E: aso@regioner.dk 

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere

Debat: Praktiserende læger skal tage større ansvar i sundhedsvæsenet

De praktiserende læger har en enestående mulighed for at have en finger på pulsen i forhold til vores alles helbred.
Praktiserende læger har traditionelt spillet en afgørende rolle som fundament i vores sundhedsvæsen. Og den rolle bliver ikke mindre aktuel i fremtiden – hverken for den enkelte eller det samlede sundhedsvæsen.

Læs mere

Nyt udspil fra Danske Regioner: Sundhedsuddannelserne skal tættere på hverdagen

Tættere samspil mellem skoler og sundhedsvæsen skal styrke sundhedspersonalets kompetencer, så de bliver bedre rustet til en fremtid med markant flere ældre og mennesker med multisygdom. Danske Regioner mener, at nytænkning af uddannelsessystemet er vigtig for at styrke robustheden i fremtidens sundsvæsen.

Læs mere

Sundhedsvæsenet skal omstilles til morgendagens udfordringer

Gode meritmuligheder, flere korte overbygningsuddannelser og bedre koordinering af optag på sundhedsuddannelserne skal være med til at sikre, at fremtidens hospitaler bliver rustet til at tage imod den stigende strøm af patienter de kommende år.

Læs mere

Ny aftale skal sikre mere sammenhæng for patienterne og kortere ventetid til psykologhjælp

Danske Regioner og Dansk Psykolog Forening har netop forhandlet en ny aftale, der sikrer bedre sammenhæng for patienter med behov for psykologhjælp, kortere ventetid, samt bedre geografisk dækning i psykologordningen.

Læs mere