Borgere i Danmark bør have lige adgang til sundhedsvæsenet – uanset hvor man bor. Sådan lyder meldingen fra Danske Regioner til regeringen under årets økonomiforhandlinger. Konkret foreslås en ulighedspulje på 250 millioner, der skal fordeles til de områder der er hårdest ramt.
Patienter inddrages mere i behandlingen
Nationalt kvalitetsmål viser gode takter: Flere og flere af patienterne oplever, at de bliver taget med på råd. 73 pct. af patienterne i ambulant behandling svarede sidste år, at personalet gav dem mulighed for at deltage i beslutninger om behandlingen.
- Det er dejligt, at flere patienter siger, at de bliver inddraget. Sådan siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen. Både akutte og ambulante patienter samt patienter med planlagte forløb svarede sidste år, at de i højere grad blev taget med på råd, sammenlignet med tidligere år.
Et af de nationale mål
Mere inddragelse af patienterne er blandt de otte nationale kvalitetsmål, som regeringen og Danske Regioner blev enige om sidste år. Nu er tallene for 2016 gjort op, og cirka 150.000 patienter har som en del af den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelse, LUP, bl.a. netop svaret på, om de føler sig inddraget i behandlingen.
Graden af tilfredshed er størst blandt de ambulante patienter, hvor 73 % følte sig inddraget sidste år mod 66 % i 2014. Og blandt planlagte og akutte patienter er tilfredshedsgraden også steget – med 6 procentpoint i løbet af de seneste to år.
Patienter med individuelle ønsker
- Vi arbejder hårdt på, at personalet lytter og inddrager patienterne, så jeg kan kun være tilfreds med den stigende andel af patienter, der føler, at de bliver taget med på råd, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen.
- Samtidig er det glædeligt, at der nu er mindre forskel mellem de fem regioner, når det gælder patienternes følelse af at blive inddraget, tilføjer Bent Hansen. Han pointerer, at målet er endnu større inddragelse af patienterne.
- De er jo hovedpersonerne i sundhedssektoren. De ønsker et bedre liv, og de vil tages alvorligt i forhold til dét, der betyder noget for dem hver især. Danske Regioner har stort fokus på området - bl.a. med projekter som Borgernes Sundhedsvæsen, Patientansvarlig Læge og senest Sundhed for Alle, siger Bent Hansen.
LÆS MERE:
- Nøgletal for nationale mål, opdateret april 2017 (pdf)
- Løbende nøgletal for de nationale mål for sundhedsvæsenet
Fakta
Alle regionerne har siden 2014 forbedret patientinddragelsen
I 2014 vurderede planlagt indlagte patienter gennemsnitligt patientinddragelsen til 3,54 på en skala fra 1-5. Denne vurdering var i 2016 steget til 3,76. Det svarer til, at 22 procent af de adspurgte patienter oplever en højere grad af inddragelse.