Gå til indhold

Alle kræftpatienter skal behandles til tiden

Kræftpatienter har ret til operation eller anden behandling inden for 14 dage, når deres sygdom er udredt, men det sker ikke altid. Der skal strammes op, og regionerne skal være bedre til at sende patienter på tværs af regionsgrænser, så patienten altid får hurtig hjælp, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Kræft er en akut sygdom, som kan forværres, hvis der ikke sættes ind i tide, og derfor er tempo helt afgørende, når kræftpatienter udredes og behandles. Enkelte regioner overholder ikke altid garantien om at sætte hurtig ind, og det er ikke godt nok, fastslår Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

- Kræftpatienter skal have lynhurtig hjælp, så vi fjerner sygdommen eller bremser den i at sprede sig. En kræftdiagnose kan være fatal, og her skal kravene om ventetider være med til at sikre, at patienterne får hurtig hjælp. De garantier skal selvfølgelig holdes, og det kræver et meget stærkt fokus fra blandt andet hospitalsledelserne, siger Bent Hansen.

Store forbedringer på kræftområdet

Reaktionen kommer, efter at sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby og Kræftens Bekæmpelse i dag har meldt ud, at der skal sættes ind over for ventetider på kræftområdet.

Kræftindsatsen i Danmark er de seneste mange år forbedret markant. De sidste 10 år er kræftdødeligheden faldet hvert eneste år, så kræftdødeligheden nu er rekordlav. I 2015 – som er det senest opgjorte år – døde 241 ud af 100.000 danskere af en kræftsygdom. Det er 12 procent færre end i 2005. Men når ventetidsgarantier på operation stadig fra tid til anden overskrides, skal der sættes ind, betoner Bent Hansen.

Regioner skal hjælpe hinanden

- Det er egentlig ikke til diskussion: Sundhedsvæsenet skal udrede og behandle inden for de ventetidsgarantier, der er, så patienter får den rette hjælp hurtigt. Nogle gange fravælger patienten selv den hurtige behandling, eller der kan være reelle faglige grunde til, at ventetiden overskrides, men derudover skal sundhedsvæsenet altid sætte hurtigt ind, siger Bent Hansen og tilføjer:

- Det er helt fint, at ministeren og Kræftens Bekæmpelse gør opmærksom på de overskridelser, der er, og jeg kan forsikre om, at vi i regionerne er meget opmærksomme på det her. Hvis én region har problemer med at overholde ventetidsgarantien, bør man sende patienten hurtigt videre til en anden region. Det samarbejde skal styrkes.


Antal overskridelser af maksimale ventetider på kræftområdet i april, maj og juni 2017 i de fem regioner:

Når en patient får stillet en kræftdiagnose, har patienten krav på behandling inden for 14 dage.

Juni
Syddanmark: 2
Midtjylland: 32
Nordjylland: Ingen
Sjælland: Ingen
Hovedstaden: 2

Maj
Syddanmark: Ingen
Midtjylland: 2
Nordjylland: Ingen
Sjælland: 1
Hovedstaden: 39

April
Syddanmark: Ingen
Midtjylland: 1
Nordjylland: 1
Sjælland: 1
Hovedstaden: 1

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Fakta: Reglerne for maksimale ventetider

En region skal tilbyde en dato for forundersøgelse senest 14 dage efter, at der er opstået mistanke om kræft. Derudover skal regionen tilbyde tid til behandling senest 14 dage, efter patienten har givet samtykke til behandlingstilbud og senest 28 dage fra den dato, sygehuset har modtaget henvisning til behandling. Hvis regionen ikke kan det, skal patienten have tilbud om henvisning til en forundersøgelse eller behandling på et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid.

kontakt

Hvis du vil vide mere

Natacha Jensen, konsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8151
M: 4020 1987
E: nje@regioner.dk


Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere