Danske Regioner bakker op om Behandlingsrådets anbefalinger om glukosemålere til diabetespatienter, og formanden ser frem til anbefalingerne bliver gjort til virkelighed.
Danmark investerer mindre i sundhed end sammenlignelige lande
Mens sundhedsudgifterne stiger i lande som Norge, Finland og Holland, er de danske sundhedsudgifter afdæmpede, viser nye tal fra OECD. Hvis Folketinget vil sætte handling bag ordene om et endnu bedre dansk sundhedsvæsen, må man vise det i den kommende finanslov, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
I 2015 udgjorde sundhedsudgifterne i Danmark 7,8 procent af bruttonationalproduktet. Det er mindre end i både Holland, Storbritannien, Sverige, Tyskland og Frankrig. Og siden 2009 er de danske sundhedsudgifters andel af BNP faldet, mens de er steget i for eksempel Norge, Finland og Holland
Det viser de seneste tal fra OECD, Organisation for Økonomisk Samarbejde og Udvikling. Tallene blev udgivet i juli 2017.
Det kalder ifølge Bent Hansen, formand for Danske Regioner, på, at Folketinget tydeligt prioriterer sundhedsområdet i de finanslovsforhandlinger, som skydes i gang i dag.
- Vi har et godt dansk sundhedsvæsen, som hvert år tilser og behandler flere og flere patienter. Folketinget spiller heldigvis med og afsætter også midler, men når vi kigger på de lande, vi normalt sammenligner os med, halter investeringerne i sundhed herhjemme altså bagud. Så husk nu sundhedsvæsenet, når der skal prioriteres penge til velfærd, siger han.
Ingen mælk og honning
OECD’s tal indikerer, at sundhedsvæsenerne i flere af de nordiske og europæiske lande har fået tilført flere penge, efter at landene er ved at komme sig efter den økonomiske krise. I Danmark har den økonomiske livrem været spændt mere ind i længere tid, så de ekstra midler først er begyndt at komme fra 2016. Det giver et efterslæb – særligt fordi flere ældre og multisyge presser sundhedsvæsenet sammen med efterlysninger af bedre tid til omsorg og pleje.
- I regionerne vil vi gerne give patienter og personale bedre rammer, og vi hører jo desværre begge grupper sige, at personalet ikke har nok tid. Folketinget og regeringen har mulighed for at gøre en forskel for patienterne – hvis de vil, siger Bent Hansen og tilføjer:
- Regionerne beder ikke om et sundhedsvæsen flydende med mælk og honning, men se lige på landene omkring os og deres stigende sundhedsudgifter. Lad os nu for alvor sætte handling bag de fine ord om et endnu bedre sundhedsvæsen. Lad os give patienter og sundhedspersonale de rette vilkår.
Læs mere: