Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.
Regioner er klar til hurtigt farvel til 2-procentskrav
Et politisk flertal i Folketinget ønsker nu at afskaffe hospitalernes omstridte produktivitetskrav i 2018. Det er muligt, hvis det skrives ind i den kommende finanslovsaftale. Lad os fjerne det rigide krav med det samme, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Et politisk flertal uden om regeringen ønsker nu at fjerne det krav, som pålægger hospitalerne at levere to procents højere produktivitet år efter år. Og kravet skal væk allerede til næste år. Det står klart, efter Socialdemokratiet torsdag eftermiddag tilsluttede sig den hurtige afskaffelse, som Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet også ønsker.
Bent Hansen, formand for Danske Regioner, glæder sig over det nye politiske flertal imod kravet.
- Både regioner, sundhedspersonale og patientforeninger har i lang tid meget tydeligt sagt - og til tider råbt - at kravet om mere, mere, mere på hospitalerne ikke længere fører noget godt med sig. Så på patienternes og sundhedspersonalets vegne er jeg rigtig glad for, at et folketingsflertal nu er klar til at skrotte det rigide krav, siger han.
I arbejdstøjet for at skrotte kravet
I juni indgik Danske Regioner og regeringen en økonomiaftale for 2018, hvor Danske Regioner noterede sig, at den nuværende styringsmodel med produktivitetskravet videreføres. Danske Regioner kunne ikke komme igennem med at skrotte produktivitetskravet i aftalen, da regeringen med et folketingsflertal i ryggen ikke ønskede det. Men kravet kan godt afskaffes allerede næste år, hvis det bliver en del af den kommende finanslovsaftale for 2018. Det kræver, at det politiske flertal overbeviser regeringen om at droppe kravet.
- Regionerne er mere end klar til at fjerne kravet. Produktivitetskravet har overlevet sig selv, så lad os nu få fjernet kravet allerede til næste år. Bolden ligger hos regeringen, siger Bent Hansen.
Det bedste for patienterne
I den nuværende model med produktivitetskravet skal hospitalerne hvert år levere to procent mere aktivitet for de samme penge. Den samlede pose penge, der er til rådighed, afhænger dermed af, om regionerne opnår en bestemt aktivitet. Rent teknisk kan en hurtig løsning være at suspendere kravet næste år.
- Det vigtigste er, at hospitalerne og dermed personalet får de vilkår, der skal til for at hjælpe patienterne bedst muligt. Det giver vi dem blandt andet ved at afskaffe kravet. Et farvel til merkravet betyder ikke guld og grønne skove, men det giver personalet bedre mulighed for at indrette behandlingen efter, hvad der er bedst for hver enkelt patient, siger Bent Hansen.
Læs mere: