Bedre brug af teknologi giver bedre tid til patienterne

Digitaliseringen af det danske sundhedsvæsen skal op i et højere gear. Vi skal udbrede de håndgribelige, moderne løsninger, som giver sundhedspersonalet mere tid sammen med patienterne, og som giver patienterne bedre og mere innovative behandlinger. I dag er der Sundhedspolitisk Topmøde 2017.

Debatindlæg bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten den 7. december 2017. Af Bent Hansen, formand for Danske Regioner, Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen, Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv, Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien, Thomas Kiær, formand for Sundhed Danmark, og Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen.

Det danske sundhedsvæsen står over for et stort skifte. Fremover bliver vi flere med kroniske sygdomme, flere med mere end én sygdom og flere ældre. Det kræver en omstilling af sundhedsvæsenet med behov for langt bedre forebyggelse og flere skræddersyede tilbud til borgerne.

Digitale løsninger er en meget konkret måde at realisere visionen om at behandle det hele menneske og ikke bare patienten. Det er ikke teknisk eller fjernt.

Det handler for eksempel om borgeren, der rutinemæssigt scanner sit modermærke med sin smartphone og booker en tid hos lægen, hvor modermærket scannes igen og sammenkøres med den nyeste cancerforskning og patientens genetiske profil. Lægen kan på stedet fastslå et præcist risikoscenarie for patienten, og den genetiske profil sikrer, at patienten får den medicin og den dosis, som giver mest effektiv behandling.

Fart på udviklingen

Vi kan allerede disse ting, men som samfund er vi ikke godt nok med. Flere undersøgelser viser, at mens vi i Danmark har været førende på den første bølge af digitalisering af for eksempel arbejdsgange og serviceydelser, så har vi har endnu ikke fanget den anden bølge, hvor man bruger de nyeste digitale løsninger til diagnosticering og behandling. Det er en skam for både patienter, sundhedspersonale, private virksomheder og statskassen. Det er på tide at ændre tingenes tilstand.

Digitaliseringen af det danske sundhedsvæsen skal op i et højere gear. Vi har allerede et solidt fundament af innovative løsninger, som forbedrer hverdagen for hundredtusindvis af patienter, men vi skal bygge de nødvendige etager ovenpå.

Den erkendelse er baggrunden for, at over hundrede centrale politikere, embedsmænd, eksperter, patientrepræsentanter, faglige organisationer og private virksomheder i dag mødes til Sundhedspolitisk Topmøde 2017 i Børsen i København, hvor vi skal komme tættere på at lykkes med det digitale sundhedsvæsen.

Kamerapiller og supercomputere

Vi taler ikke om science fiction, men om håndgribelige, moderne løsninger, som giver sundhedspersonalet mere tid sammen med patienterne, og som giver patienterne bedre og mere innovative behandlinger.

Hospitalerne arbejder allerede med kamerapiller som alternativ til kikkertundersøgelser, droner leverer blodprøver, og supercomputere med såkaldt kunstig intelligens kan kondensere enorme mængder sundhedsviden på sekunder. God brug af teknologi kan flytte dele af behandlingen ud fra hospitalerne, så flere patienter slipper for at være fuldtidsbeskæftigede som patienter, og øget brug af teknologi kan hjælpe til tidligere og bedre opsporing af alvorlige sygdomme.

Og det er afgørende for både forebyggelse og behandling, at data deles, indsamles og bruges i mødet med borgeren og patienten, hvor ulogiske siloer ikke må begrænse os.

Invester i ny sundhedsteknologi

Det forudsætter bedre adgang til og anvendelse af sundhedsdata. Danmark er allerede langt med at koble mangeartede data og registre og har på det grundlag skabt banebrydende dansk sundhedsforskning. For eksempel er arveligheden af brystkræft, leukæmi og skizofreni kortlagt ved hjælp af danske registre. Viden om lægemidlers sikkerhed for gravide stammer i stor udstrækning fra dansk registerforskning.

Når de gode løsninger skal forankres på hospitaler, hos praktiserende læger og hos kommunale sundhedstilbud som hjemmesygeplejersker, kræver det også investeringer. Og det kræver bedre samarbejde mellem de store offentlige systemer og de mange private sundhedsvirksomheder.

Danske Regioner har foreslået et investeringsprogram på fire milliarder kroner, som skal indføre ny teknologi i sundhedsvæsenet. I fællesskab opfordrer vi private og offentlige spillere til at deltage. Sygdom kan ramme os alle, så investeringen i ny sundhedsteknologi og bedre brug af data er en investering i fremtiden.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Svend Oldenburg, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
M: 21 44 85 51
E: svo@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Ny IT-sikkerhedskampagne: Et klik kan ændre alt

20.000 danskere har på kun seks måneder anmeldt it-kriminalitet, viser tal fra politiets center for it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK. Nu lancerer Digitaliseringsstyrelsen kampagnen ”Et klik kan ændre alt”, for at rette opmærksomhed mod problematikken. Danske Regioner er med i kampagnen, som lanceres i dag den 7. oktober.

Læs mere

Kommuner og regioner skal afprøve kunstig intelligens for at løfte kvaliteten i den offentlige service

Kommuner og regioner skal gennem 15 signaturprojekter afprøve kunstig intelligens inden for sundhedsområdet, social- og beskæftigelsesområdet samt tværgående sagsbehandling.

Læs mere

Rapport: Regionerne sikrer effektiv og billig it-drift

Selvom det danske sundhedsvæsen er blandt verdens mest digitale, viser ny rapport, at regionerne bruger færre penge på drift af it end et sammenligneligt internationalt gennemsnit. ”Jeg er stolt af, at vi løbende og effektivt har øget digitaliseringen i sundhedsvæsenet,” siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere