Ny ordning: Regioner udleverer akut medicin efter midnat

Fra årsskiftet ændres apotekernes vagtordning. Der vil kun være ét døgnåbent apotek på landsplan. Ved akut brug for medicin skal borgere med en henvisning fra vagtlægen eller 1813 i stedet henvende sig til nærmeste akutafdeling.

Efter nytår vil der kun være et enkelt døgnåbent apotek - Steno Apotek i København. Beslutningen er truffet af Folketinget, som også har peget på, at akut behov for medicin efter midnat fremover skal varetages af landets akutafdelinger.

Det betyder, at hvis der opstår et akut behov for medicin efter midnat, kan man efter henvisning fra vagtlægen/1813 få det udleveret fra den nærmeste akutafdeling. Med den udleverede medicin vil man kunne klare sig til næste dag, hvor man atter kan gå på apoteket.

”Jeg vil ikke lægge skjul på, at det for nogle kan blive mere besværligt at få medicin om natten, når vagtapotekerne ikke længere har døgnåbent. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at købe medicin inden for apotekets åbningstid. Hvis man alligevel ikke har medicin, og der opstår akut behov, så vil akutafdelingerne stå for udleveringen. Borgere med akut behov for medicin skal henvises fra vagtlægen/1813, før de kan få udleveret medicin, de har brug for,” siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Ændrede tider fra 1. januar

Med den nye ordning bliver det ekstra vigtigt, at man husker at købe sin medicin inden for normal åbningstid. For landets akutafdelinger kommer ikke til at udlevere andet end medicin, der er akut behov for.

Man skal også være opmærksom på, at fra 1. januar vil der ske ændringer i hvilke apoteker, der har status af vagtapoteker og deres åbningstider. Flere apoteker har fået udvidet deres åbningstider med vagt frem til klokken 19, 21 eller 24 på hverdage og med længere åbningstider i weekenderne.

Altid adgang til nødvendig medicin

”Borgere vil opleve, at mange vagtapoteker holder længere åbent i de tidsrum, hvor vi ved, der kommer flest mennesker - især i aftentimerne. Det, der nok kommer til at kræve lidt tilvænning, er, at der ikke længere er døgnåbne apoteker bortset fra et enkelt sted. Det afgørende er, at borgerne uanset hvad kan få den nødvendige medicin, også i de tidsrum hvor apoteket er lukket, og regionerne tager over”, siger formand for Danmarks Apotekerforening, Anne Kahns.

Fra 1. januar 2018 vil det være muligt at se det lokale apoteks åbningstid i regionernes app Akuthjælp, som man kan hente ned på telefon eller tablet.  Man kan også se apotekernes åbningstider på www.apoteket.dk.

På regionernes hjemmesider findes kontaktoplysninger på vagtlæger og akutafdelinger. Borgeren skal altid henvende sig telefonisk først.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Marie Tromborg Petterson, presserådgiver

Kommunikation

M: 22 92 38 59

E: mpe@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Regionerne vil skræddersy din behandling med digitalisering

I dag er det undtagelsen, at du som patient får tilbudt en digital løsning som et led i din behandling. Danske Regioners nye digitaliseringsstrategi ”Sundhed for dig”, vil gøre det til reglen. Med videoløsninger, telemedicin og meget andet bringer sundhedsvæsenet forebyggelse og behandling hjem til dig og tilpasset dig.

Læs mere

Danskerne er klar til det digitale sundhedsvæsen

Under Corona-epidemien har regionerne og andre aktører på rekordtid sat nye digitale løsninger i søen for at hjælpe borgere, som ikke kunne mødes med sundhedsvæsenet på grund af smitterisikoen. Nye tal viser, at befolkningen med åbne arme tager imod de digitale muligheder, som regionerne vil videreudvikle og udbrede massivt i de kommende år.

Læs mere

Stærkt samarbejde viser vejen for fremtidens beredskab

Kampen mod covid-19 har givet os ny værdifuld læring om, hvordan vi styrker epidemiberedskabet. Men vi kan også bruge kriseerfaringerne i den daglige drift i sundhedsvæsenet. Det skriver Danske Regioners formand, Stephanie Lose.

Læs mere

Danmarks første privathospital er på Sundhedsjournalen

Regionerne har stået i spidsen for at få det første privathospital – Privathospitalet Kollund - på Sundhedsjournalen. Alle privathospitaler kommer med inden udgangen af 2021. Den digitale landvinding betyder, at du fremover på Sundhedsjournalen på sundhed.dk altid kan få et samlet overblik over, hvad du er behandlet for, hvor og hvornår, både på offentlige og private hospitaler.

Læs mere