Gå til indhold

Patienter venter kortere tid på at komme under kniven

Ventetiden til planlagte operationer er på et år faldet med tre dage, og i Nordjylland, hvor ventetiden længe har ligget et stykke over landsgennemsnittet, er der barberet 15 dage af. Vi har skarpt fokus på de regionale forskelle, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Det går hurtigere med at få lappet ledbånd i knæet, knust smertefulde nyresten og blive opereret for nedsunken livmoder. På landsplan var ventetiden til en planlagt operation 41,7 dage i 3. kvartal 2017 mod 44,3 dage i 3. kvartal 2016. Set i et længere perspektiv har regionerne skåret markant ned på ventetiden, som i 2010 lød på 58 dage på landsplan.

De nye tal fra 3. kvartal 2017 viser, at patienter i Region Midtjylland venter kortest med 33 dage, i Region Sjælland er det 42 dage, i Region Syddanmark 43 dage og i Region Hovedstaden 44 dage. I Region Nordjylland er ventetiden fortsat en del længere end i de øvrige regioner, men på et enkelt år har regionen nedbragt ventetiden fra 65 til 50 dage. Nordjylland har i en længere periode været udfordret af lægemangel.

De nye tal er en del af Danske Regioners kvartalsmæssige opgørelse ”Status for nationale mål”. I foråret 2016 aftalte Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet otte nationale mål for sundhedsvæsenet, som i endnu højere grad skal sikre fokus på de resultater, der er vigtigst for patienterne.

Væk med regionale forskelle

- Ventetid i sundhedsvæsenet skal altid være så kort som muligt, og med de nationale mål følger vi tæt med i, hvordan ventetider og andre afgørende områder udvikler sig. På patienternes vegne er jeg glad for, at regionerne over en bred kam formår at give ventetiderne et nøk nedad, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, og tilføjer:

- I regionerne knokler vi for at minimere de regionale forskelle, der er på nogle behandlingsområder. Der skal ikke være forskel på den hjælp, du får, hvad enten du bor i Brønderslev eller Bagsværd, og vi bruger sundhedsmålene til at lære af hinanden i regionerne. Derfor er det også godt, at vores nordligste region i den grad har skåret ned på ventetiden og nærmet sig de andre regioner.

Læs mere:

 

kontakt

Hvis du vil vide mere

Frederik Wøhlk, konsulent
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8468
M: 2917 0899
E: frw@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

OECD: Rekordmange danske børn overlever leukæmi

94 procent af de børn, der rammes af leukæmi i Danmark, er stadig i live efter fem år. Dermed er overlevelsen herhjemme den næsthøjeste, viser en stor international sammenligning, som OECD netop har offentliggjort.

Læs mere

Ny status: Et godt sundhedsvæsen er blevet endnu bedre

Sundhedsvæsenet er siden sidste år blevet bedre på 16 ud af 35 målepunkter, viser en ny status fra Sundheds- og Ældreministeriet, Danske Regioner og KL. Blandt andet når det gælder overdødeligheden for mennesker med psykiske lidelser og hjertedødelighed. Fremover skal der i højere grad også måles på ulighed i sundhedsvæsenet.

Læs mere

Psykiatriske patienter venter stadig kortere på behandling

Siden 2010 er ventetiden til psykiatrisk behandling faldet støt. Også det seneste år er ventetiden faldet for både børn og voksne, viser nye tal. Hurtig behandling er med til at sikre, at psykisk sygdom ikke forværres, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Læs mere

Nej tak til centraliseret og djøf-styret sundhedsvæsen

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen er tilfreds med, at regeringen afviser et forslag fra DF om at afskaffe regionerne. Med tre måneder til regionsvalget er der ikke brug for den uro, som et forslag fra DF kunne skabe. Og et DJØF-vælde i København bør ikke erstatte demokratisk og direkte valgte regionalpolitikere, lyder det fra Danske Regioner.

Læs mere