Ekstra indsats mod kræft rulles nu ud i hele landet
Den fjerde nationale kræftplan er klar til at blive indført. Danske Regioner er sammen med regeringen og kommunerne klar til at bekæmpe sygdommen med 16 nye initiativer.
-Flere overlever kræft i dag, og endnu flere skal overleve i fremtiden. Sådan lyder det fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen.
Baggrunden er bla. kræftplanens mål om, at ingen børn og unge er rygere i 2030, og at kræftoverlevelsen i Danmark i 2025 er på niveau med de bedste af vores nordisk nabolande. Desuden skal mindst 90 procent af alle kræftpatienter opleve, at de - ligesom flere andre patientgrupper - får en patientansvarlig læge, der er ansvarlig for netop deres forløb.
De 16 initiativer tæller både bedre forebyggelse og bedre behandling: Sygehuse får fx mere moderne udstyr, flere kvinder vil få tilbud om screeninger mod livmoderhalskræft og udsatte borgere vil kunne få tilskud til rygestopmedicin.
Læs mere:
Hjælp til både unge og ældre kræftpatienter
Kræftplan IV involverer både regioner og kommuner, og de mange nye initiativer glæder formanden for Danske Regioner:
-Med de første tre kræftplaner, ny medicin, mere effektive behandlingsmetoder og ikke mindst dygtigere personale har vi allerede forbedret behandlingen. Det er glædeligt, at flere overlever kræft, og vi skal videre ad dén vej, siger Bent Hansen.
Han pointerer, at både de unge patienter og de fremtidens flere ældre får gavn af kræftplanen. Den betyder fx, at flere ældre kvinder vil få tilbud om screeninger mod livmoderhalskræft. Samtidig vil unge få bedre forhold med kontakt til jævnaldrende, når de bliver indlagt i fremtiden.
Nyt center skal sørge for hurtig behandling overalt i landet
Behandlingerne udvikler sig heldigvis konstant, og de nye muligheder understøttes af den nye kræftplan. For at koordinere forskningen og hurtigt at tage nye innovative behandlingsmuligheder i brug opretter regionerne et nyt landsdækkende center for kræftbehandling, Danish Comprehensive Cancer Center, DCCC:
-Der forskes på et utal af områder, og heldigvis ofte med store behandlingsmæssige landvindinger. Med det nye center kan vi hjælpe flere kræftpatienter, fordi forskningen styrkes, og ny behandling hurtigt vil blive bredt ud overalt i landet, siger Bent Hansen.