Regionerne bruger en langt mindre andel af deres budget på administration end kommunerne. Alligevel rammes de lige så hårdt af regeringens besparelser på administration. Det er ikke rimeligt, og det vil gå ud over patienterne, mener Danske Regioner.
Gode initiativer til at sikre lægedækning
Regeringen og de øvrige partier i Folketinget har i dag fremlagt en aftale, der skal sikre den nødvendige lægehjælp til alle borgere i landet. Danske Regioner glæder sig over løsningsforslagene, som er nødvendige, hvis lægedækningen skal sikres i hele landet.
Folketingets partier imødekommer nu Lægedækningsudvalgets anbefalinger med en række konkrete initiativer, der skal gøre det muligt for regionerne at sikre alle borgere den nødvendige lægehjælp.
Det er i dele af landet i dag en udfordring at tiltrække det nødvendige antal praktiserende læger, og derfor har det været nødvendigt at kigge på en lang række muligheder for at løse situationen.
Med dagens aftale er der taget hul på de løsninger, som kræver lovændringer, og det glæder Danske Regioner.
- Det helt afgørende er, at vi kommer i gang med at løse de store udfordringer, som manglen på praktiserende læger giver rundt omkring i landet. Derfor er det også glædeligt at se, at vi så hurtigt står med en samlet pakke med en række gode initiativer. Det er godt at se, at der er kommet handling bag ordene, siger Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Aftalen indeholder en række løsninger, herunder mulighed for at forlænge perioden, hvor en region må drive en offentlig lægeklinik fra fire til seks år.
- Borgerne har krav på den nødvendige lægehjælp – uanset hvor i landet de bor. Vores foretrukne løsning er, at der er praktiserende læger til alle, men når situationen er, som den er, er det positivt at kigge på længden af den periode, en region må drive et lægetilbud. Forlængelsen gør det muligt at skabe mere kontinuitet og sammenhæng for borgerne, og det vil være en tiltrængt forbedring, siger Ulla Astman.
Aftalen lægger desuden op til, at der i en treårig periode omprioriteres midler til at hjælpe en ny honorarordning for de praktiserende læger godt i gang.
- Vi står midt i overenskomstforhandlingerne, og det er afgørende, at vi respekterer den proces, der er i gang. Men det er ingen hemmelighed, at Danske Regioner ønsker en ny honorarmodel, så aflønningen i højere grad afspejler arbejdsbyrden. Derfor er det også godt, at der nu kommer en økonomisk håndsrækning i en indkøringsfase, såfremt parterne når til enighed om en ny model, siger Ulla Astman.