Alle borgere får straks-adgang til prøvesvar

Blodprøver, biopsier og journalnotater. Til efteråret kan man via sundhed.dk klikke sig direkte ind og se svar på sine prøver uden forsinkelse. Det er borgernes frie valg og ret at kunne se svarene med det samme, og vi skal ikke filtrere informationerne, siger Jens Stenbæk, formand for Sundhedsinnovationsudvalget i Danske Regioner.

Med NemID i hånden kan alle borgere over 15 år i dag se sine sundhedsoplysninger på sundhed.dk – men man er nødt til at vente tre-fem dage på prøvesvar. Det ændres den 12. september, hvor man får straks-adgang til sine prøvesvar.

Den hurtigere adgang er besluttet af Danske Regioners bestyrelse, og straks-adgang er den eneste rigtige vej at gå, mener Jens Stenbæk, formand for Sundhedsinnovationsudvalget i Danske Regioner.

- Tiden er løbet fra, at lægen filtrerer informationerne for patienten. Informationen skal være tilgængelig for patienterne, for det ruster dem bedre til alvorlige og grundige samtaler hos lægen. Og vi skal huske på, at mange prøver viser, at patienten ikke fejler noget. Nu kan de få besked, så snart prøven er klar, siger han.

Lægen er altid ansvarlig for behandling

Oprindeligt var der en forsinkelse på 14 dage på prøvesvar, men det blev i september 2015 sat ned til tre-fem dage. Nedsættelsen blev taget positivt imod af borgerne.

- Når vi giver patienterne nemmere og hurtigere adgang til information om deres eget helbred, får de et bedre overblik og kan deltage aktivt i deres egen sygdom. For eksempel vil kronisk syge have stor gavn af at få hurtig adgang frem for at vente på overlevering fra en læge, siger Jens Stenbæk og tilføjer:

- Det er fuldstændig valgfrit, om man bruger muligheden for at se sine svar med det samme. Og lad mig slå fast, at den hurtigere adgang ikke ændrer på, at lægen er ansvarlig for patientens behandling. Ændringen må på ingen måde betyde, at ansvaret glider fra læge til patient.

En håndsrækning til borgerne

Med straks-adgangen får patienten mulighed for at søge information, skrive spørgsmål ned og derefter have en kvalificeret dialog med lægen. Det kan især være relevant, når der stilles en alvorlig diagnose.

- En kræftdiagnose er en alvorlig sag, uanset hvordan og hvornår den bliver afleveret. Vi hører fra mange patienter, at de ikke hørte mere af samtalen med lægen, efter at ordet ”kræft” blev nævnt. Det vil vi gerne ændre ved at lade patienterne få hurtig indsigt i egne sundhedsoplysninger, hvis man selv ønsker det, siger Jens Stenbæk.

 

FAKTA: Prøvesvar

  • Alle borgere over 15 år kan få adgang til sine sundhedsoplysninger i sundhedsjournalen på sundhed.dk. Man skal logge ind med sit NemID, og sundhed.dk sender ikke beskeder til fx eBoks eller på mail.
  • I øjeblikket er der indlagt en forsinkelse, så patienten først kan læse prøvesvar tre–fem dage efter prøvetagningen, mens hospitalslægen eller den praktiserende læge kan se svaret, når det er klar. Den forsinkelse fjernes den 12. september 2017, så der gives straks-adgang (inden for 24 timer).
  • Ansvaret for at tolke og handle på prøvesvar vil efter den 12. september fortsat entydigt ligge hos den sundhedsprofessionelle.
  • Når man logger på sundhedsjournalen, mødes man af en besked: Her i løsningen ligger der måske nye sundhedsoplysninger. Din læge eller hospitalet vil under alle omstændigheder sørge for, at du får vigtige beskeder, men har måske ikke nået det endnu. Du bør overveje, at du kan få vist oplysninger, som du ikke forstår, eller som gør dig bekymret.
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Katrine Stokholm, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8490
M: 2917 0863
E: kst@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Video bliver en fast del af psykiatrien

Under COVID-19-epidemien har videokonsultationer i psykiatrien taget et voldsomt ryk fremad. Nu vil regionerne gøre video til en fast del af arbejdet i psykiatrien, når det giver faglig mening og passer til den enkelte patient. En ny Task Force for digital psykiatri skal lede arbejdet med at udnytte video og andre digitale muligheder i psykiatrien bedst muligt til gavn for patienterne.

Læs mere

Regionerne vil skræddersy din behandling med digitalisering

I dag er det undtagelsen, at du som patient får tilbudt en digital løsning som et led i din behandling. Danske Regioners nye digitaliseringsstrategi ”Sundhed for dig”, vil gøre det til reglen. Med videoløsninger, telemedicin og meget andet bringer sundhedsvæsenet forebyggelse og behandling hjem til dig og tilpasset dig.

Læs mere

Det digitale sprog i Danmark skal være dansk

Stat, regioner og kommuner lancerer i dag den digitale platform ’sprogteknologi.dk’, der skal give
let adgang til danske sprogressourcer og dermed understøtte udviklingen af kunstig intelligens på
dansk. Indsatsen skal bidrage til at sikre, at det digitale sprog i Danmark er dansk. Initiativet
er et samarbejde mellem staten, KL og Danske Regioner.

Læs mere

Ny kampagne skal hjælpe danskerne med at færdes mere sikkert på nettet

Danskernes hverdag bliver mere og mere digital, men desværre følger de digitale svindlere med, og de bliver dygtigere og mere avancerede. Derfor skyder Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med KL og Danske Regioner en ny kampagne i gang, der skal gøre danskerne opmærksomme på de digitale fælder.

Læs mere