Danske Regioner og regeringen har lavet en aftale om regionernes økonomi for 2024. Det blev en meget stram aftale, som sikrer, at regionerne holder skindet på næsen det næste år.
Aftale på plads: Bedre forhold for patienter
Der bliver flere penge til regionerne og dermed til patienterne på landets hospitaler næste år. Det er et af resultaterne af den aftale, som Danske Regioner og regeringen netop har indgået om regionernes økonomi for 2018.
I 2018 bliver driften af sundhedsvæsenet løftet med 500 mio. kroner i forhold til i år. De flere penge skal blandt andet bruges til mere personale, nye behandlingsmetoder og medicin.
- Økonomiforhandlinger handler for os i regionerne om at skabe bedre forhold for patienterne, og efter meget hårde forhandlinger er det lykkedes. Det er jeg på patienternes vegne meget tilfreds med, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Løft af sundhedsvæsenet
Når det er nødvendigt med flere penge til det danske sundhedsvæsen, skyldes det blandt andet, at vi bliver flere og flere ældre og kronisk syge. Det argument vandt forståelse i forhandlingerne.
- Det er egentlig simpelt: Når vi skal løfte vores fælles sundhedsvæsen, kræver det penge, og en god portion af de penge har vi nu forhandlet på plads. Træerne vokser ikke ind i himlen med aftalen, men vi kommer til at sikre endnu bedre forhold for patienterne, siger Bent Hansen.
Bent Hansen og næstformand Stephanie Lose glæder sig desuden over, at økonomiaftalen sikrer, at der fortsat er høj anlægsaktivitet i regionerne, og at de økonomiske rammer for at købe nyt udstyr er i orden. I alt er der næste år afsat 2,2 mia. kroner til investeringer på anlægsområdet – foruden økonomien til de nye hospitalsbyggerier (kvalitetsfondsbyggerierne) og apparatur til Kræftplan 4.
På vej væk fra firkantet krav
Op til og under forhandlingerne har der været debat om produktivitetskravet, som pålægger hospitalerne at øge aktiviteten – fx antallet af operationer og kontroller – med to procent hvert år.
Danske Regioner mener, at kravet er en uhensigtsmæssig måde at styre sundhedsvæsenet på, men noterer, at regeringen fastholder kravet. Dog er parterne enige om, at en gennemgang skal støbe fundamentet for, at man i starten af 2018 kan begynde at drøfte en ny måde at styre sundhedsvæsenet på.
- Vi har begyndt bevægelsen væk fra produktivitetskravet. Under alle omstændigheder står det regionerne frit for at styre efter, hvad der er bedst for patienterne, og det er ikke at løbe hovedløst efter mere aktivitet, siger Stephanie Lose.
Læs mere: Aftale om regionernes økonomi for 2018 (pdf)