Regionerne bruger en langt mindre andel af deres budget på administration end kommunerne. Alligevel rammes de lige så hårdt af regeringens besparelser på administration. Det er ikke rimeligt, og det vil gå ud over patienterne, mener Danske Regioner.
Danmark får endelig et speciale i akutmedicin
Når danskere opsøger en akutmodtagelse, kan de snart møde en speciallæge i akutmedicin, der er uddannet her i landet. Danske Regioner hilser den nye speciallægeuddannelse velkommen, for det styrker akutmodtagelsernes arbejde med at sikre god behandling af høj kvalitet
Mere end en million gange besøgte patienter sidste år landets 21 akutmodtagelser. For rigtig mange borgere er akutmodtagelserne indgangen til hospitalerne, og derfor giver det rigtig god mening at specialisere læger til netop den del af hospitalsvæsenet, lyder det fra regionrådsformand Bent Hansen.
- Vi er glade for, at den akutte behandling nu er blevet fremtidssikret. Uddannelsen kan være med til at sikre kompetente speciallæger på det akutte område overalt i Danmark. Det er dejligt, at ministeren har lyttet til vores opfordring. Det er nemlig indlysende, at specialiserede akutlæger i samarbejde med andre dygtige speciallæger vil kunne give patienter en hurtigere og mere korrekt behandling, siger han.
Bred viden skal sikre hurtigere behandling
I omtrent en tredjedel af henvendelserne på akutmodtagelserne kan man ikke stille én enkel diagnose, når patienten først tilses, og derfor er det ikke altid klart hvilken speciallæge, der skal stå for behandlingen.
- Derfor er det også vigtigt, at akutlægerne har en bred kompetenceprofil, så de hurtigt kan vurdere, hvilken behandling patienten først og fremmest har brug for. Samtidig betyder det, at andre specialiserede læger kan bruge tid på at behandle det, de rent faktisk er specialister indenfor, siger Bent Hansen.
Ifølge regionerne skal et speciale i akutmedicin indeholde følgende:
- Specialet skal sikre fortsat udvikling af den akutte patienthandling i hele landet.
- Nogle steder skal speciallægen i akutmedicin være frontfigur på akutmodtagelsen – andre steder en blandt flere forskellige specialister i døgnfunktion.
- Specialet skal sikre rekruttering og fastholdelse af læger inden for det akutte område.
- Specialet skal bidrage til forskning og udvikling på det akutte område.
- Specialet skal bidrage til en bedre speciallægedækning på det akutte område i hele landet.
Læs regionernes fælles melding om et speciale i akutmedicin fra maj måned (pdf)