Gå til indhold

Danmark får endelig et speciale i akutmedicin

Når danskere opsøger en akutmodtagelse, kan de snart møde en speciallæge i akutmedicin, der er uddannet her i landet. Danske Regioner hilser den nye speciallægeuddannelse velkommen, for det styrker akutmodtagelsernes arbejde med at sikre god behandling af høj kvalitet

Mere end en million gange besøgte patienter sidste år landets 21 akutmodtagelser. For rigtig mange borgere er akutmodtagelserne indgangen til hospitalerne, og derfor giver det rigtig god mening at specialisere læger til netop den del af hospitalsvæsenet, lyder det fra regionrådsformand Bent Hansen.

- Vi er glade for, at den akutte behandling nu er blevet fremtidssikret. Uddannelsen kan være med til at sikre kompetente speciallæger på det akutte område overalt i Danmark. Det er dejligt, at ministeren har lyttet til vores opfordring. Det er nemlig indlysende, at specialiserede akutlæger i samarbejde med andre dygtige speciallæger vil kunne give patienter en hurtigere og mere korrekt behandling, siger han.

Bred viden skal sikre hurtigere behandling
I omtrent en tredjedel af henvendelserne på akutmodtagelserne kan man ikke stille én enkel diagnose, når patienten først tilses, og derfor er det ikke altid klart hvilken speciallæge, der skal stå for behandlingen.

- Derfor er det også vigtigt, at akutlægerne har en bred kompetenceprofil, så de hurtigt kan vurdere, hvilken behandling patienten først og fremmest har brug for. Samtidig betyder det, at andre specialiserede læger kan bruge tid på at behandle det, de rent faktisk er specialister indenfor, siger Bent Hansen.

Ifølge regionerne skal et speciale i akutmedicin indeholde følgende:

  • Specialet skal sikre fortsat udvikling af den akutte patienthandling i hele landet.
  • Nogle steder skal speciallægen i akutmedicin være frontfigur på akutmodtagelsen – andre steder en blandt flere forskellige specialister i døgnfunktion.
  • Specialet skal sikre rekruttering og fastholdelse af læger inden for det akutte område.
  • Specialet skal bidrage til forskning og udvikling på det akutte område.
  • Specialet skal bidrage til en bedre speciallægedækning på det akutte område i hele landet.

Læs regionernes fælles melding om et speciale i akutmedicin fra maj måned (pdf)  

Læs Sundhedsstyrelsens indstilling (pdf)

Kontakt os

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Nye akutlægehelikoptere til Danmark

Fire nye akutlægehelikoptere vil give større fleksibilitet, øget sikkerhed og blandt andet sikre bedre plads til særligt udstyr og personale, når patienter skal flyves til specialiseret behandling på et hospital.

Læs mere

Faste læger på plejehjemmene giver mere tryghed og færre indlæggelser

I 2020 havde cirka 66% af de kommunale plejehjem en plejehjemslæge, og det er gået den rigtige vej siden. Tallet skønnes nu at være 70-75% af plejehjemmene. Målet er, at alle plejehjem skal have en fast læge tilknyttet. Undersøgelse viser, at plejehjemslæger kan forebygge op imod hver tredje indlæggelse.

Læs mere

Sådan sikrer vi sundhedsvæsenets krumtap ikke knækker

Akutmodtagelserne er den krumtap, vi som danskere altid skal kunne regne med, når vores barn er faldet og har fået hul i hovedet, vi selv er styrtet på cyklen og taget fra med kravebenet eller vores mors influenza har fået lidt for godt fat til at den aldrende krop selv kan bekæmpe virussen.
Så derfor er det for os i regionerne afgørende at sikre, at medarbejdere på landets akutmodtagelser kan behandle alle de borgere, der har akut behov for det.

Læs mere

Regionerne ser frem til at udvikle sundhedsvæsenet sammen med en ny regering

Der er behov for at tænke nye tanker, der tager fat på ændringer af den nuværende velfærdsmodel i lyset af de kommende års demografiske udfordringer. Derfor glæder Danske Regioner sig til et ambitiøst samarbejde om udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen.

Læs mere