Gå til indhold

Luftens ambulancer rykker ud til flere og flere akutte patienter

Flere end 3500 gange fløj regionernes akutlægehelikoptere sidste år ud til borgere med behov for akut hjælp. Det er 40 procent flere gange end året før. Helikopterne sikrer hurtig og specialiseret hjælp i landets yderområder, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Landets tre akutlægehelikoptere fløj sidste år 3593 missioner. Hver helikopter fløj dermed i gennemsnit mere end tre missioner hver dag året rundt fra baserne i Skive, Billund og Ringsted. Det viser Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordnings årsrapport, som offentliggøres i dag.

De døgnbemandede helikoptere rykker ud til patienter, som har behov for akut hjælp, og sidste år fløj helikopterne især til kommuner i Vestjylland, øerne og Sjællands syd- og vestlige kommuner. Bent Hansen, formand for Danske Regioner, er på borgernes vegne glad for helikopternes indsats.

Hurtig hjælp i hele landet

- Helikopterne sikrer, at borgerne får hurtig og højtspecialiseret hjælp, uanset hvor i landet man bor. Sådan skal det være i et velfungerende sundhedsvæsen. Med de nye hospitaler, som vi bygger på tværs af landet, samler vi de lægelige eksperter på færre matrikler, og med helikopterne kan borgerne vide sig sikre på, at de altid bliver bragt hurtigt frem, når en akut ulykke ram mer, siger han.

Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning blev etableret i slutningen af 2014, og siden da er antallet af luftudrykninger steget kraftigt. Fra 2569 i 2015 til 3593 i 2016. En forøgelse på 40 procent. Helikopterne rykker især ud ved livstruende ulykker, og sidste år var 40 procent af patienterne i akutlægehelikopterne hjerte/kar-patienter, for eksempel med hjertestop eller blodpropper.

Stærkt beredskab

- Helikopterne kan komme hurtigt frem over store afstande og er med til at sikre, at alle borgere får hurtig hjælp. Kombinationen af ambulancer, helikoptere og akutbiler med læger og paramedicinere sikrer, at vi i Danmark har et rigtig godt beredskab, siger Bent Hansen.

De tre akutlægehelikoptere drives i fællesskab af de fem regioner. Landets fem vagtcentraler kan disponere over de tre helikoptere til alle dele af landet.

Læs mere:

Regionernes akutlægehelikopter – årsrapport 2016 (pdf)
Regionernes akutlægehelikopter – årsrapport 2015 (pdf)
Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning - fra akutlaegehelikopter.dk

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Svend Hartling, formand for styregruppen for regionernes akutlægehelikoptere, tlf. 4026 6887, svend.hartling@regionh.dk

Troels Martin Hansen, ledende overlæge ved Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, tlf. 2462 1548, trohan@rm.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M 2115 2910
E jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder