Gå til indhold

Folketinget svigter patienterne

Landets hospitaler tvinges til at skrue op for aktiviteten, koste hvad det vil, og det er at svigte patienterne. Sådan siger Bent Hansen som reaktion på, at et folketingsflertal netop har vedtaget at beholde kravet om mere og mere aktivitet på hospitalerne år efter år.

Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre har i dag i Folketingssalen vedtaget et beslutningsforslag, der fastholder produktivitetskravet på to procent. Det betyder, at landets hospitaler og sygehuse hvert år skal levere to procent flere operationer, kontroller mm. Vedtagelsen falder, to dage før regionerne og regeringen indleder forhandlinger om regionernes økonomi for 2018.

 

 

- Jeg må sige, at jeg er skuffet. Patientforeninger, læger, sygeplejersker og regionerne har i lang tid meget tydeligt sagt, at aktiviteten ikke kan fortsætte i det uendelige, men det skøjter et stort flertal i Folketinget let og elegant henover ud fra en firkantet Excel-tankegang om mere, mere, mere, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, og tilføjer:

- Folketinget svigter patienterne, når man ikke vil indse, at kravet om to procents meraktivitet på hvert eneste hospital ikke gavner hverken patienter eller personale. Vi har en unik mulighed for at give patienterne bedre behandling og bedre rammer på vores hospitaler, hvis afdelingerne sættes mere fri, og jeg begriber ikke, hvorfor Folketinget stiller sig på hælene over for det.

Stærke patientrettigheder

Ved dagens afstemning i Folketingssalen stemte 92 folketingsmedlemmer for forslaget, 19 stemte imod og ingen stemte hverken for eller imod.

- Vi har stærke patientrettigheder, der sikrer hurtig udredning og behandling, vi har otte nationale mål til at følge sundhedsvæsenets udvikling, og vi har budgetlovgivning. Der er meget faste rammer for sundhedsvæsenet. Det giver ganske enkelt ingen mening at bevare produktivitetskravet, siger Bent Hansen.

- Jeg står hjertens gerne på mål for et stadig mere effektivt hospitalssystem med specialiseret hjælp til borgerne. Hvert eneste år tilser og behandler hospitalerne flere og flere patienter, men lad nu hospitalerne selv og regionerne styre, hvordan vi bedst tilrettelægger arbejdet. Og jeg lover, at det sker ud fra ét hovedformål: At sikre den bedste hjælp til patienterne, siger Bent Hansen.

Læs mere: Det vedtagne beslutningsforslag (pdf)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Naja Warrer Iversen, centerchef
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8484
M: 3023 3123
E: nwi@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Syv millioner til forebyggelse

Syv lovende forskningsprojekter får penge fra den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse. Igen i år har interessen for puljen været stor med hele 81 ansøgninger.

Læs mere

Regeringen indgår aftale om fortsat brug af den private kapacitet

Som led i akutplanen har regeringen og Danske Regioner indgået en aftale med Sundhed Danmark, der blandt andet giver lavere priser på behandling og undersøgelser, så regionerne bedst muligt kan inddrage det private i afviklingen af ventelister.

Læs mere

De fem regionsrådsformænd: Ulighedspulje skal afhjælpe geografisk ulighed i sundhed

Samtlige formænd i Danmarks regioner er enige om, at det er en fælles opgave at bekæmpe den geografiske ulighed i sundhed. Uligheden er en kæmpe udfordring for både ansatte og patienter, og regionerne arbejder intensivt med at skaffe personale i alle dele af landet. Men problematikken er så alvorlig, at det også kræver en national indsats. Derfor foreslår de nu en statslig ulighedspulje.

Læs mere

Debat: Teknokratiske strukturreformer vil være gift for det danske sundhedsvæsen

Personale, patienter og pårørende kan blive gidsler i et udmattende og langvarigt reformforløb, hvis det regionale demokrati bliver hældt ned ad brættet til fordel for et teknokratisk styret sundhedsvæsen, som Moderaterne foreslår. I stedet er der brug for ansvarlige og langsigtede løsninger på det stigende behandlingsbehov og manglen på arbejdskraft.

Læs mere