Massivt pres på sundhedsvæsenet kræver flere penge

Aktiviteten på landets hospitaler er vokset med 25 procent, mens antallet af medarbejdere kun er steget med 4 procent. Regeringen er nødt til at prioritere flere midler til pressede hospitaler, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen, efter dagens forhandlingsmøde om regionernes økonomi i 2018.

Tallene taler deres tydelige sprog: I 2016 var 2,8 millioner danskere forbi landets hospitaler. Det var 300.000 flere end i 2009. Og fra 2009-2015 er aktiviteten – operationer, kontroller mv. – på hospitalerne steget med 25 procent, mens medarbejderstyrken blot er forøget med 4 procent.

De kendsgerninger præsenterede Bent Hansen og Stephanie Lose, formand og næstformand i Danske Regioner, i dag over for regeringen ved det første politiske forhandlingsmøde i Finansministeriet om regionernes økonomi i 2018.

- Sagen er soleklar: Hvis vi stadig skal udvikle sundhedsvæsenet, så de mange patienter får bedre behandling, skal regeringen finde midlerne til at finansiere det. I regionerne står vi 100 procent på mål for hele tiden at finde bedre løsninger og gøre tingene smartere, men sidst jeg tjekkede, var det altså ikke gratis at ansætte flere læger og sygeplejersker, siger Bent Hansen.

Personalet skal ikke løbe stærkere

Netop mere personale er nødvendigt, når antallet af patienter stiger hvert eneste år, og når patienterne samtidig har højere og højere forventninger til sundhedsvæsenets indsats.

- I regionerne knokler vi for at indfri patienternes forventninger, og det lykkes langt hen af vejen – ikke mindst takket være det hårdtarbejdende sundhedspersonale. Men hvor hårdt kan personalet spændes for? Når regeringen kræver mere og mere hospitalsproduktion, kræver vi flere midler, så personaleressourcerne ikke vrides endnu hårdere, siger Bent Hansen.

Handling bag ordene

Før dagens møde udtalte finansminister Kristian Jensen til de fremmødte journalister, at ”vi prioriterer altid at få et bedre sundhedsvæsen”. Nu må der handling bag ordene, mener Bent Hansen.

- Vi hører det fra statsministeren, fra finansministeren og fra sundhedsministeren: At det danske sundhedsvæsen er en topprioriteret for regeringen. Jamen, så vis det i forhandlingerne og vis det over for patienterne og sundhedspersonalet.

Næste forhandlingsmøde er mandag den 29. maj i Finansministeriet.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Naja Warrer Iversen, centerchef
Center for sundhedspolitik, økonomi og socialpolitik
T:3529 8484
M:3023 3123
E:nwi@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Ny aftale om økonomi i 2020: Pænt løft til sundhedsvæsenet

En ny økonomiaftale med regeringen sikrer ekstra 1,5 mia. kr. til regionerne, og det er et godt resultat, siger formanden for Danske Regioner Stephanie Lose.

Læs mere

Gamle skinner kan afspore det lokale tog

Ny opgørelse viser, at mere end 80 procent af lokalbanernes skinner nærmer sig sidste salgsdato. Nogle steder må man endda pille sæder ud af togene, da skinnerne er så gamle, at der ellers ikke kan køres med den fornødne fart. – Det er helt afgørende, at regeringen vil være med til at investere i den kollektive trafik, siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere

Flere hjertepatienter kan få ny skånsom operation uden store gener

Et nyt fremskridt i behandlingen af hjerteklapper betyder, at flere patienter fremover kan få ny type operation, der både er skånsom og formentlig sikrer længere overlevelse. Behandlingen er både god og dyr, og det er en af grundene til, at Danske Regioner beder den nye regering om et økonomisk løft på 2 milliarder kroner ved de kommende økonomiforhandlinger.

Læs mere

Regioner og kommuner vil have ny model for de særlige pladser i psykiatrien

Danske Regioner og KL foreslår ny model for de 150 særlige sengepladser i psykiatrien. Mange af sengene står tomme, så der er brug for en ændring, så pladserne kan komme brugerne til gavn, skriver Ulla Astman og Martin Damm, henholdvis næstformand i Danske Regioner og KL.

Læs mere