Gå til indhold

Nu begynder slaget om sundhedsvæsenet

Regeringen og Danske Regioner har indledt forhandlingerne om regionernes økonomi for 2018. Hvis regeringen mener sine fine tilkendegivelser om et bedre sundhedsvæsen alvorligt, skal det vises ved forhandlingsbordet, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

- Vi vil værne om det danske velfærdsamfund. Ikke ved at lade stå til. Men ved at gøre tingene bedre. Grundstenene i vores velfærd er et godt sundhedsvæsen og en værdig ældrepleje.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i en redegørelse til Folketinget den 1. december sidste år.

Nu må regeringen sætte handling og kroner og ører bag de fine tilkendegivelser, mener Bent Hansen, formand for Danske Regioner. Han og Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, mødtes d. 11. maj med regeringen til sættemøde om regionernes økonomi for 2018.

- Der er ikke så meget at rafle om: Hvis regeringen mener sine fine tilkendegivelser om et bedre sundhedsvæsen alvorligt, skal regionerne have flere midler til driften af sundhedsvæsenet. Når patienter og personale bliver stillet bedre forhold i udsigt, skal der også leveres på det, siger Bent Hansen.

Risiko for A og B-hospitaler

Danske Regioner vil rejse en række krav i forhandlingerne. Blandt andet skal kravet om to procents meraktivitet på hospitalerne år efter år skrottes, der skal ansættes mere hospitalspersonale til at tage sig af det stigende antal patienter, og hospitalsbygningerne skal vedligeholdes og moderniseres.

- De nye såkaldte kvalitetsfondsbyggerier udgør kun en femtedel af vores samlede hospitalsmasse, og patienterne er bestemt ikke tjent med, hvis vi ender med A og B-hospitaler. Derfor skal den øvrige anlægsramme som minimum bevares på 2,5 milliarder kroner. Det er det absolutte minimum, og det efterlader ikke én krone til for eksempel at modernisere de ældre hospitaler, siger Bent Hansen.

Milliardudgifter venter

Til forhandlingerne vil Danske Regioner argumentere for, at presset på hospitalerne konstant stiger, hvilket kræver flere midler.

- Lad mig minde regeringen om, at den selv har beregnet, at det demografiske pres med blandt andet flere ældre løber op i 1 milliard kroner om året. Læg så oveni, at antallet af psykiatriske patienter stiger og stiger, og alene i 2018 kan det betyde ekstraudgifter for regionerne på 400 millioner kroner. Det kræver altså ikke en doktorgrad at regne ud, at det kalder på en solid økonomisk indsprøjtning til regionernes driftsbudgetter, siger Bent Hansen og tilføjer:

- Og så har vi slet ikke taget hul på, hvordan dyr hospitalsmedicin stadig presser personalet på hospitalerne til det yderste.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Naja Warrer Iversen, centerchef
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8484
M: 3023 3123
E: nwi@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne prioriterer og skaber sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ofte bidrager sundhedsdebatten til nye indsigter og nøgterne bud på løsninger. Det kan dog efterhånden mærkes at valgkampen lurer under overfladen. Senest i Altinget hvor folketingskandidat for moderaterne Monika Rubin genbesøger en række påstande om regionernes arbejde og rolle i det danske sundhedsvæsen, skriver Danske Regioners formand for sundhedsudvalget, Karin Friis Bach i debatindlæg.

Læs mere

Regionernes udgifter til sygeplejerskevikarer ligger stabilt

Ny delrapport om eksternt vikararbejde for sygeplejersker viser, at udgifterne har ligget stabilt fra 2017-2021. Samt at det kun var en relativ beskeden andel af sygeplejerskerne, der både var ansat på et hospital og i et eksternt vikarbureau. Hospitalerne arbejder hårdt for at begrænse brugen af eksterne vikarer yderligere, fastslår formanden for Danske Regioners løn- og praksisudvalg, Heino Knudsen.

Læs mere

Regionale budgetaftaler for 2023 er på plads

De fem regionsråd har indgået budgetaftaler for 2023. Aftalerne sikrer blandt andet flere penge til fastholdelse, rekruttering og arbejdsmiljø på hospitalerne samt til det nære sundhedsvæsen. Det har været nødvendigt med svære prioriteringer i anlægsbudgettet.

Læs mere

Danske Regioner lancerer plan for at bekæmpe ventelister og personalemangel i sundhedsvæsenet

Planen indeholder 12 indsatser, som skal sikre flere medarbejdere på hospitalerne og kortere ventetider for patienterne.

Læs mere