Nu begynder slaget om sundhedsvæsenet

Regeringen og Danske Regioner har indledt forhandlingerne om regionernes økonomi for 2018. Hvis regeringen mener sine fine tilkendegivelser om et bedre sundhedsvæsen alvorligt, skal det vises ved forhandlingsbordet, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

- Vi vil værne om det danske velfærdsamfund. Ikke ved at lade stå til. Men ved at gøre tingene bedre. Grundstenene i vores velfærd er et godt sundhedsvæsen og en værdig ældrepleje.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i en redegørelse til Folketinget den 1. december sidste år.

Nu må regeringen sætte handling og kroner og ører bag de fine tilkendegivelser, mener Bent Hansen, formand for Danske Regioner. Han og Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, mødtes d. 11. maj med regeringen til sættemøde om regionernes økonomi for 2018.

- Der er ikke så meget at rafle om: Hvis regeringen mener sine fine tilkendegivelser om et bedre sundhedsvæsen alvorligt, skal regionerne have flere midler til driften af sundhedsvæsenet. Når patienter og personale bliver stillet bedre forhold i udsigt, skal der også leveres på det, siger Bent Hansen.

Risiko for A og B-hospitaler

Danske Regioner vil rejse en række krav i forhandlingerne. Blandt andet skal kravet om to procents meraktivitet på hospitalerne år efter år skrottes, der skal ansættes mere hospitalspersonale til at tage sig af det stigende antal patienter, og hospitalsbygningerne skal vedligeholdes og moderniseres.

- De nye såkaldte kvalitetsfondsbyggerier udgør kun en femtedel af vores samlede hospitalsmasse, og patienterne er bestemt ikke tjent med, hvis vi ender med A og B-hospitaler. Derfor skal den øvrige anlægsramme som minimum bevares på 2,5 milliarder kroner. Det er det absolutte minimum, og det efterlader ikke én krone til for eksempel at modernisere de ældre hospitaler, siger Bent Hansen.

Milliardudgifter venter

Til forhandlingerne vil Danske Regioner argumentere for, at presset på hospitalerne konstant stiger, hvilket kræver flere midler.

- Lad mig minde regeringen om, at den selv har beregnet, at det demografiske pres med blandt andet flere ældre løber op i 1 milliard kroner om året. Læg så oveni, at antallet af psykiatriske patienter stiger og stiger, og alene i 2018 kan det betyde ekstraudgifter for regionerne på 400 millioner kroner. Det kræver altså ikke en doktorgrad at regne ud, at det kalder på en solid økonomisk indsprøjtning til regionernes driftsbudgetter, siger Bent Hansen og tilføjer:

- Og så har vi slet ikke taget hul på, hvordan dyr hospitalsmedicin stadig presser personalet på hospitalerne til det yderste.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Naja Warrer Iversen, centerchef
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8484
M: 3023 3123
E: nwi@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne vil skræddersy din behandling med digitalisering

I dag er det undtagelsen, at du som patient får tilbudt en digital løsning som et led i din behandling. Danske Regioners nye digitaliseringsstrategi ”Sundhed for dig”, vil gøre det til reglen. Med videoløsninger, telemedicin og meget andet bringer sundhedsvæsenet forebyggelse og behandling hjem til dig og tilpasset dig.

Læs mere

Danskerne er klar til det digitale sundhedsvæsen

Under Corona-epidemien har regionerne og andre aktører på rekordtid sat nye digitale løsninger i søen for at hjælpe borgere, som ikke kunne mødes med sundhedsvæsenet på grund af smitterisikoen. Nye tal viser, at befolkningen med åbne arme tager imod de digitale muligheder, som regionerne vil videreudvikle og udbrede massivt i de kommende år.

Læs mere

Behandlingsrådet har fundet sin formand og adresse

Formand for det kommende behandlingsråd bliver lægelig direktør på Odense Universitetshospital, Michael Dall. Samtidig bliver det Region Nordjylland, der skal huse rådets sekretariat. Det står klart efter dagens bestyrelsesmøde i Danske Regioner.

Læs mere

Aftale om økonomi for 2021 på plads

Danske Regioner og regeringen har i dag underskrevet en aftale om økonomien for næste år. Aftalen sikrer regionerne 1,3 milliarder kroner mere til at drive sundhedsvæsenet og 3,5 milliarder kroner til investeringer i bygninger og apparatur. Samtidig er man enige om, at regeringen skal dække de udgifter, regionerne har haft og vil få i forbindelse med COVID-19.

Læs mere