På tide med bedre sundhed via forebyggelse

Hæv aldersgrænsen. Først som 18-årig skal man kunne købe al slags alkohol. Sådan lyder en opfordring til Folketinget nu fra flere organisationer på sundhedsområdet. Kravet støttes af Danske Regioner, der har højere aldersgrænse som ét af 24 bud på mere forebyggelse. Danske Regioner mener, at der er brug for en national handleplan for forebyggelse.

- Det er på tide at tage flere redskaber i brug for at løfte folkesundheden. Sådan lyder budskabet fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen. Meldingen kommer efter at Kræftens Bekæmpelse og andre sundhedsaktører netop har foreslået en højere aldersgrænse for køb af alkohol.

- Og vi har brug for en national handlingsplan, der rækker videre. En plan som både politikere, foreninger og erhvervsdrivende enes om. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være, siger formanden for Danske Regioner.

Danske Regioner forhandler for tiden næste års økonomi med staten, og mere forebyggelse bliver ét af emnerne ved forhandlingsbordet.

- Om det gælder alkohol, tobak, udsatte gravide eller de flere og flere børn og unge med psykiske problemer, så er det nødvendigt med et forpligtende samarbejde om mere forebyggelse. Der er behov for at investere i fremtidens folkesundhed, siger Bent Hansen.

Antallet af kronikere og multisyge stiger i disse år, og scenariet er flere patienter med dårlig livskvalitet:

- Men beslutter vi os for at forebygge rigtigt nu, så kan samfundet på langt sigt spare store beløb, og samtidig kan danskerne se frem til flere sunde leveår, siger Bent Hansen.

Læs mere:

kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne vil skræddersy din behandling med digitalisering

I dag er det undtagelsen, at du som patient får tilbudt en digital løsning som et led i din behandling. Danske Regioners nye digitaliseringsstrategi ”Sundhed for dig”, vil gøre det til reglen. Med videoløsninger, telemedicin og meget andet bringer sundhedsvæsenet forebyggelse og behandling hjem til dig og tilpasset dig.

Læs mere

Danskerne er klar til det digitale sundhedsvæsen

Under Corona-epidemien har regionerne og andre aktører på rekordtid sat nye digitale løsninger i søen for at hjælpe borgere, som ikke kunne mødes med sundhedsvæsenet på grund af smitterisikoen. Nye tal viser, at befolkningen med åbne arme tager imod de digitale muligheder, som regionerne vil videreudvikle og udbrede massivt i de kommende år.

Læs mere

Regionernes sektorfri forebyggelses-laboratorium bringer partnere sammen

Regionerne ønsker en styrket og fælles forebyggelsesindsats, så vi kan sikre, at de kommende generationer kan leve et sundt og godt liv så længe som muligt. Et af de gode eksempler på et samarbejde på tværs af sundhedsvæsenet er regionernes sektorfri forebyggelseslaboratorium. Det skriver Karin Friis Bach i et debatindlæg.

Læs mere

Nytårshilsen fra Stephanie Lose

Vi vil fortsætte vores kamp for at forandre, forbedre og udvikle det danske sundhedsvæsen og skabe mere regional udvikling, lyder det i nytårshilsnen fra formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere