Gå til indhold

På tide med bedre sundhed via forebyggelse

Hæv aldersgrænsen. Først som 18-årig skal man kunne købe al slags alkohol. Sådan lyder en opfordring til Folketinget nu fra flere organisationer på sundhedsområdet. Kravet støttes af Danske Regioner, der har højere aldersgrænse som ét af 24 bud på mere forebyggelse. Danske Regioner mener, at der er brug for en national handleplan for forebyggelse.

- Det er på tide at tage flere redskaber i brug for at løfte folkesundheden. Sådan lyder budskabet fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen. Meldingen kommer efter at Kræftens Bekæmpelse og andre sundhedsaktører netop har foreslået en højere aldersgrænse for køb af alkohol.

- Og vi har brug for en national handlingsplan, der rækker videre. En plan som både politikere, foreninger og erhvervsdrivende enes om. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være, siger formanden for Danske Regioner.

Danske Regioner forhandler for tiden næste års økonomi med staten, og mere forebyggelse bliver ét af emnerne ved forhandlingsbordet.

- Om det gælder alkohol, tobak, udsatte gravide eller de flere og flere børn og unge med psykiske problemer, så er det nødvendigt med et forpligtende samarbejde om mere forebyggelse. Der er behov for at investere i fremtidens folkesundhed, siger Bent Hansen.

Antallet af kronikere og multisyge stiger i disse år, og scenariet er flere patienter med dårlig livskvalitet:

- Men beslutter vi os for at forebygge rigtigt nu, så kan samfundet på langt sigt spare store beløb, og samtidig kan danskerne se frem til flere sunde leveår, siger Bent Hansen.

Læs mere:

kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Ny rapport lægger op til, at antallet af forskellige læge-honorarer skal markant ned

Både regionerne og de praktiserende læger tager godt imod Honorarstrukturrådets forslag til helt ny honorarmodel. Den skal forenkle og styrke samarbejdet på tværs af sundhedsvæsenet om at levere almen lægehjælp til befolkningen. Samtidig skal den få de praktiserende læger til at gøre mere for de patienter, som er mest syge.

Læs mere

Flere ældre koster en mia. ekstra til sundhed, men behovet er dobbelt så stort

Udsigten til flere ældre kommer til at koste det regionale sundhedsvæsen en ekstra milliard kroner næste år. Regeringen har allerede signaleret, at ekstra udgifter pga. demografi dækkes.
- Men ekstra penge til flere ældre, rækker ikke alene, understreger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Læs mere

Tusindvis af medarbejdere må bruge deres arbejdstid på indlæggelser, der kunne have været forebygget

Mere end 66.000 gange blev en borger over 64 år indlagt akut i 2022, selvom det ofte kunne have været forebygget. Det svarer til en omkostning for hospitalerne på omtrent 2,2 milliarder kroner og næsten 4.500 sygeplejerskers arbejde i et helt år, viser beregninger fra Danske Regioner.

Læs mere

Danske Regioner: Svækkede ældre skal have bedre hjælp

Samfundskontrakten er ude af balance, når det handler om at give svækkede ældre den rette hjælp. Området, der er fordelt på service og sundhedslov, skal gentænkes. Regionerne er parate til et større ansvar for at styrke ældres sundhed.

Læs mere