Gå til indhold

På tide med bedre sundhed via forebyggelse

Hæv aldersgrænsen. Først som 18-årig skal man kunne købe al slags alkohol. Sådan lyder en opfordring til Folketinget nu fra flere organisationer på sundhedsområdet. Kravet støttes af Danske Regioner, der har højere aldersgrænse som ét af 24 bud på mere forebyggelse. Danske Regioner mener, at der er brug for en national handleplan for forebyggelse.

- Det er på tide at tage flere redskaber i brug for at løfte folkesundheden. Sådan lyder budskabet fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen. Meldingen kommer efter at Kræftens Bekæmpelse og andre sundhedsaktører netop har foreslået en højere aldersgrænse for køb af alkohol.

- Og vi har brug for en national handlingsplan, der rækker videre. En plan som både politikere, foreninger og erhvervsdrivende enes om. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være, siger formanden for Danske Regioner.

Danske Regioner forhandler for tiden næste års økonomi med staten, og mere forebyggelse bliver ét af emnerne ved forhandlingsbordet.

- Om det gælder alkohol, tobak, udsatte gravide eller de flere og flere børn og unge med psykiske problemer, så er det nødvendigt med et forpligtende samarbejde om mere forebyggelse. Der er behov for at investere i fremtidens folkesundhed, siger Bent Hansen.

Antallet af kronikere og multisyge stiger i disse år, og scenariet er flere patienter med dårlig livskvalitet:

- Men beslutter vi os for at forebygge rigtigt nu, så kan samfundet på langt sigt spare store beløb, og samtidig kan danskerne se frem til flere sunde leveår, siger Bent Hansen.

Læs mere:

kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Faste læger på plejehjemmene giver mere tryghed og færre indlæggelser

I 2020 havde cirka 66% af de kommunale plejehjem en plejehjemslæge, og det er gået den rigtige vej siden. Tallet skønnes nu at være 70-75% af plejehjemmene. Målet er, at alle plejehjem skal have en fast læge tilknyttet. Undersøgelse viser, at plejehjemslæger kan forebygge op imod hver tredje indlæggelse.

Læs mere

Regionerne ser frem til at udvikle sundhedsvæsenet sammen med en ny regering

Der er behov for at tænke nye tanker, der tager fat på ændringer af den nuværende velfærdsmodel i lyset af de kommende års demografiske udfordringer. Derfor glæder Danske Regioner sig til et ambitiøst samarbejde om udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen.

Læs mere

Fremtidens sundhedsvæsen er en god investering

Sygdom og dårlig trivsel har store menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser. Vi kan derfor alle nyde godt af udbyttet af investeringerne i sundhed, skriver Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, Peter Huntley, adm. direktør i Medicoindustrien, Claus Hovgaard, formand for Sundhed Danmark, Henrik Christensen, formand for DiaLab og Freddy Lykke, formand for Udvalget for sundheds-it, IT-branchen.

Læs mere

Nu får alle ansatte i regionerne ret til fuld tid

Siden 2020 har alt plejepersonale haft ret til at blive ansat på fuld tid. Nu har Danske Regioner besluttet, at man vil udvide den nuværende ordning til alle faggrupper i regionerne

Læs mere