En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne i psykiatrien kortere. Det forventer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Aftalen indebærer bl.a., at klinikpersonale får mulighed for at bidrage til, at de praktiserende psykiatere kan behandle flere patienter.
Ventetid i psykiatrien falder – tilfredshed stiger
Psykiatriske patienter kommer hurtigere i behandling end tidligere, og det kan være én af årsagerne til, at patienternes tilfredshed er større end før. En stribe områder i psykiatrien er blevet målt og vejet og offentliggøres nu i den årlige rapport om forholdene i psykiatrien
- Der er heldigvis mange ting at glæde sig over, når det gælder udviklingen i psykiatrien.
Sådan siger Charlotte Fischer, formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner. Meldingen kommer, efter at ventetiden i psykiatrien på fire år er barberet ned til rundt regnet den halve og nu er på 22 dage for både børn, unge og voksne, når der ikke er tale om akutte situationer.
Det viser ’Benchmarking af psykiatrien 2016’, som Danske Regioner offentliggør i dag. Rapporten udgives årligt som status over udviklingen i psykiatrien.
På tilfredshedsbarometeret er der stigninger på stort set alle målepunkterne. Især var der i 2016 stor tilfredshed blandt forældre til børn og unge, der fik ambulant behandling i psykiatrien: 96 procent af forældrene var tilfredse, mens det gælder 85 procent af forældrene til børn og unge, der var indlagt sidste år.
Forbedringer er mulige
Rapporten viser også, at 92 procent af de voksne, der var indlagt i 2016, havde et godt eller rigtig godt indtryk af forløbet, mens det gjaldt 96 procent af de ambulante voksne patienter.
- Det er dejligt, at det store flertal af patienter og pårørende er tilfredse. Sindslidelser kan være frygtelige, voldsomme, smertefulde og svære at tale om, siger Charlotte Fischer og fortsætter:
- Selv om alt kan se sort ud, er det vigtigt at vide, at man kan komme videre i livet. Ofte er det en lettelse at erkende, at man har brug for hjælp, og det er netop dén hjælp, regionerne hele tiden bliver bedre til at udvikle, siger Charlotte Fischer.