Nye anbefalinger skal sikre Danmark den digitale førertrøje

Hvis danske virksomheder skal følge med resten af verden, er der behov for nemmere adgang til digital rådgivning, udvikling af nye digitale løsninger og flere medarbejdere med digitale kompetencer. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra Danske Regioners nye digitale udspil.

Kunstig intelligens, robotter, selvkørende biler og droner. Den teknologiske udvikling accelererer, og det skaber både udfordringer og muligheder for det danske arbejdsmarked.

Antallet af jobopslag efter IT-specialister stiger og er næsten fordoblet fra 2009 til 2014. Men selvom CV’erne i højere grad bliver screenet for digitale kompetencer, viser nye tal fra Eurostat, at over halvdelen af danske virksomheder havde svært ved at rekruttere IT-specialister i 2016. Hvis udviklingen fortsætter, vil danske virksomheder mangle op mod 19.000 IT-specialister i 2030.

- Den digitale omstilling sker ikke af sig selv. Hvis danske virksomheder også fremover skal ligge i verdenseliten, er det afgørende, at de har redskaberne til at udnytte alle de nye digitale muligheder. Danske Regioners digitale udspil skal være med til at sætte fart på udviklingen, når det gælder om at udnytte de nye muligheder til at skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark, siger Stephanie Lose, næstformand for Danske Regioner.

Regeringen præsenterer i efteråret en strategi for Danmarks digitale vækst for at imødekomme udfordringerne. Det nye digitale udspil fra Danske Regioner fremlægger 10 anbefalinger, der skal støtte op om regeringens arbejde med digitalisering.

- Der er behov for en samlet indsats, der sikrer, at vi i Danmark trækker i samme retnings på tværs af stat, kommuner, regioner, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter, siger Stephanie Lose.

Fra Vestjylland til Vestegnen

En af udspillets centrale anbefalinger er, at virksomheder i hele Danmark skal have adgang til specialiseret rådgivning om digitale forretningsmodeller, samarbejde med universiteter om udvikling af nye digitale løsninger og adgang til arbejdskraft med digitale kompetencer.

I Region Sjælland efterspørger mange virksomheder kompetencer inden for drift og support, mens virksomheder i de andre regioner ofte efterspørger kompetencer inden for konstruktion. Dermed har virksomhederne forskellige behov for arbejdskraft og teknologiunderstøttelse, og netop de regionale udfordringer og muligheder skal der tages højde for i en national digitaliseringsstrategi.

- Det er afgørende, at løsningerne har blik for de udfordringer og muligheder, der er i de enkelte landsdele. I de regionale vækstfora igangsætter vi indsatser med tilstrækkelig kritisk masse og kvalitet til, at virksomhederne reelt får løftet deres evne til at udnytte de nye digitale muligheder. Samtidig kan vi tage højde for, at virksomhedernes udfordringer og potentialer kan være vidt forskellige fra Vestjylland til Vestegnen, siger Stephanie Lose.

Behov for regional indsats

Hos Dansk Industri er man glad for, at Danske Regioner er kommet med et udspil for den digitale vækst.

- Det er positivt, at landets regioner nu lancerer sine anbefalinger til digital vækst i Danmark. Der er brug for en lokal og regional indsats for at sikre, at den digitale vækst kommer hele landet til gavn. Vi er enige i regionernes fokus på at styrke de digitale kompetencer, blive bedre til at tiltrække udenlandsk kvalificeret arbejdskraft, sikre digitaliseringsparat lovgivning og bedre muligheder for at afprøve nye teknologier, siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

Regionerne er allerede gået forrest, når det gælder om at hjælpe virksomhederne med den digitale omstilling. En opgørelse viser, at knap 7.000 virksomheder har øget deres anvendelse af ny teknologi via deres deltagelse i en vækstforumindsats, og over 9.000 virksomheder er blevet mere innovative.

Læs mere:


Du kan også besøge vores temaside om udspillet lige her.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Lone Vingtoft, chefrådgiver
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8194
M: 2222 2674
E: lvi@regioner.dk


Marie Tromborg Petterson, presserådgiver
Kommunikation
M:2292 3859
E:mpe@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Ny IT-sikkerhedskampagne: Et klik kan ændre alt

20.000 danskere har på kun seks måneder anmeldt it-kriminalitet, viser tal fra politiets center for it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK. Nu lancerer Digitaliseringsstyrelsen kampagnen ”Et klik kan ændre alt”, for at rette opmærksomhed mod problematikken. Danske Regioner er med i kampagnen, som lanceres i dag den 7. oktober.

Læs mere

Kommuner og regioner skal afprøve kunstig intelligens for at løfte kvaliteten i den offentlige service

Kommuner og regioner skal gennem 15 signaturprojekter afprøve kunstig intelligens inden for sundhedsområdet, social- og beskæftigelsesområdet samt tværgående sagsbehandling.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet

For første gang går sundhedsvæsenet og erhvervslivet sammen i et større offentlig-privat samarbejde om at udnytte den nyeste digitale teknologi til at skabe bedre sundhed. Det er Danske Regioner og Dansk Industri som nu indleder et utraditionelt samarbejde om at bruge teknologien til at give bedre forebyggelse, diagnostik, behandling, rehabilitering og genoptræning.

Læs mere