Gå til indhold

Nyt partnerskab mod selvmord

Danske Regioner indgår nu i et partnerskab med 21 organisationer. Samarbejdet skal mindske antallet af selvmord og forsøg på at tage sit eget liv.
- Danske Regioner hilser det brede partnerskab velkomment, siger formanden for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg, Charlotte Fischer.

- Selv om antallet af selvmord ikke længere er lige så stort som det har været, så er det vigtigt, at færre får så stor livslede, at de føler, at selvmord er løsningen, tilføjer Charlotte Fischer.

Op mod 12.000 selvmordsforsøg årligt

Omkring 600 mennesker tager hvert år deres eget liv, og 10-20 gange flere gør forsøg på det. 
Mange organisationer arbejder allerede på at nedbringe antallet af selvmord og forsøg på det ved at rådgive og opspore de mennesker, der er i fare for at begå selvmord. Men alle parterne i samarbejdet er enige om, at der er områder, hvor indsatsen kan blive bedre.

Aalborg kan vise én af vejene

- Hvis tallene skal ned, skal vi blive klogere på, hvem der er truet. Vi skal opdatere vores fælles viden og sætte gang i tiltag, der hjælper borgere og fagfolk endnu mere i bestræbelserne på at bringe tallene ned, siger formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg Charlotte Fischer.
Hun nævner bl.a, at der kan være god grund til at udbrede de tiltag, som Enhed for Selvmordsforebyggelse i Region Nordjylland har haft gode erfaringer med. Her får selvmordstruede undervisning i, hvordan de spotter tegn på selvmordstrang, og hvordan de kan afværge den: ”Kontakt familie eller bekendte, del din selvbebrejdelse med andre, afled trangen ved at gå en tur, se tv, spille på computeren eller noget af dét, du før har følt glæde ved”, lyder essensen af nogle af rådene i Aalborg. Og alene dét at vide, at andre kan være i samme båd, kan have en terapeutisk effekt, oplyser enheden.

Sygeplejersker og ansatte på bosteder skal spotte tegn

Mads Lind specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, der også er del af partnerskabet, peger også på metoder, der er vigtige at få i spil.
- Så mange som muligt skal rustes til at opdage, at et menneske er i selvmords-risiko. Det kan være pædagoger, skolelærere, sygeplejersker eller medarbejdere på bosteder. Overalt er der brug for, at ansatte rustes til at kunne gribe ind med den rigtige rådgivning, siger Mads Lind.

 

Læs mere:

 

  • FAKTA:
    Med satspuljeaftalen for 2017-2020 er der årligt afsat 1 million kroner til et nationalt partnerskab om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg, som blandt andet skal reducere overdødeligheden hos mennesker med psykiske lidelser. 
  • Partnerskabet råder heraf over 800.000 kroner årligt, der skal bruges til at fremme aktiviteter, der kan forebygge selvmord og selvmordsforsøg.
  • Partnerskabet består af Sundhedsstyrelsen, Socialstyrelsen, kommuner og KL, regionerne og Danske Regioner, NGO’er, forskningscentre og faglige organisationer. De tilslutter sig partnerskabet fredag den 8. september i forbindelse med den internationale verdensdag for selvmordsforebyggelse den 10. september 2017.
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere