Gå til indhold

Regionerne har skarpt fokus på administration

I budgetterne for 2018 vil alle regioner skære i udgifterne til administration, og antallet af administrative chefer i regionerne er kun steget svagt, viser tal fra regionerne. En ny analyse fra Dansk Erhverv opgør stigningen til knap 40 procent. Analysen er helt i skoven, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

I de 2018-budgetter, som alle regioner netop har vedtaget, arbejder samtlige regioner for at minimere administrationsudgifterne. Regionernes indsats over for administration står i skarp kontrast til konklusionerne i en ny analyse fra Dansk Erhverv. Analysen hævder, at antallet af administrative årsværk i regionerne er steget med 30 procent fra 2007 til 2017, og at antallet af administrative chefer er steget med 38 procent. Bent Hansen, formand for Danske Regioner, er dybt uenig i analysens konklusioner.

- I regionerne er vi fuldstændig indstillede på at skære ind til benet på administrationsudgifterne, og som 2018-budgetterne viser, er vi i fuld gang. Vi diskuterer også gerne det rimelige i en vis administrationsmængde, men det skal altså ikke ske på baggrund af fatamorgana-tal, siger han og tilføjer:

- Analysen fra Dansk Erhverv bygger på tal fra Finansministeriet og fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Begge ministerier medgav i foråret, at tallene ikke giver et retvisende billede af situationen. Det er mildest talt dårligt analysearbejde af Dansk Erhverv, når de genbruger gamle, forkerte tal.

 

Sundhedskroner går til behandling

Ifølge OECD udgør administration 2,1 procent af de danske sundhedsudgifter. Dermed ligger Danmark i den laveste tredjedel af OECD-landene og under Holland (4,2 procent), som ofte fremhæves for et veldrevet sundhedsvæsen.

Nye tal fra regionerne viser desuden, at antallet af administrative chefer i regionerne er vokset fra 632 årsværk i 2009 til 669 årsværk i 2017. En stigning på seks procent – altså markant lavere end analysens 38 procent. Og siden 2010 er der blot ansat fem flere administrative chefer – en stigning på under én procent.

- Vores hospitaler tilser og behandler år efter år flere og flere patienter. Det er dét, som langt, langt størstedelen af sundhedskronerne går til. Vi skal holde administrationsudgifterne nede, og hvis vi skal barbere administrationen endnu mere, skal staten genoverveje nogle af alle de målinger, regionerne bliver pålagt, for eksempel på budgetter og på de nye hospitalsbyggerier, siger Bent Hansen.

Den samlede aktivitet på landets hospitaler er steget med mere end 25 procent fra 2009 til 2015. Alene antallet af ambulante behandlinger er vokset med 35 procent.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Naja Warrer Iversencenterchef
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8484
M: 3023 3123
E: nwi@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder