Gå til indhold

Regionsbudgetter på plads: Ekstra penge til psykiatri og farvel til 2 procents-krav

Landets fem regioner har nu lagt budget for næste år. Der afsættes ekstra midler til psykiatrien, og alle fem regioner kommer til at fritage hospitalsafdelinger fra det omdiskuterede 2 procents-krav. Vi prioriterer at gøre det, der giver mest mening for patienterne, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Tirsdag aften indgik Region Nordjylland budgetforlig for 2018, og dermed har alle fem regioner nu lagt budget for næste år. Hver enkelt region prioriterer penge til særlige områder, men fælles er, at regionerne gradvist gør op med det stærkt kritiserede produktivitetskrav.

I Region Sjælland og Region Midtjylland har man allerede i år sagt fra over for kravet om mere og mere aktivitet og indført rammestyring på alle hospitaler. Det fortsætter næste år. I Region Nordjylland ophæver man kravet om to procents aktivitetsstigning til næste år, og i Region Hovedstaden bliver Finsencenteret, som behandler kræft, fritaget fra aktivitetsstyring. I forvejen er Bornholms Hospital og Rigshospitalets hjertecenter fritaget. I Region Syddanmark er produktivitetskravet allerede i år afskaffet på cirka en tredjedel af hospitalsaktiviteterne, og den udvikling fortsætter næste år.

Regioner går i gang uden Folketinget

- Vi kan jo se, at mange af vores hospitalsafdelinger fungerer bedre uden kravet om mere og mere aktivitet hele tiden. De afdelinger, som er fritaget for kravet, kan meget lettere indrette behandlinger og kontrolbesøg på patientens præmisser, og det er da det, vores hospitaler skal kunne: Give den bedst mulige, personlige hjælp til hver enkelt patient, siger Bent Hansen og tilføjer:

- Der tegner sig heldigvis langt om et længe et folketingsflertal for at afskaffe produktivitetskravet, men ude i hospitalsvirkeligheden er vi allerede i fuld gang. Derfor vil vi næste år fritage endnu flere afdelinger fra kravet, og vi håber, at Folketinget vil spille med og fjerne kravet i 2018, så vi ikke straffes for at gøre det rigtige for patienterne.

For nuværende ligger produktivitetskravet fast i 2018. Det betyder, at hver enkelt region selv skal finde de penge, der går tabt, hvis regionens hospitaler samlet set ikke opnår en produktivitetsvækst på to procent.

Særlig indsats i psykiatrien

Regionerne er også bredt set enige om at styrke psykiatrien. I både Region Midtjylland og Region Sjælland afsættes ekstra 10 mio. kroner som fast beløb fra næste år, og i Region Hovedstaden sender man 12 mio. kroner ekstra til psykiatrien i 2018 – heraf 5 mio. til børn- og ungepsykiatrien. I Region Nordjylland friholdes psykiatrien for den ellers faste besparelse via omprioriteringsbidraget. I Region Syddanmark bliver der afsat midler til at styrke tværsektorielle forløb i psykiatrien, som skal sikre arbejdsmarkedstilknytning.

- Psykiatrien trænger til flere penge og flere hænder. Personalet har gjort en forbilledlig indsats med at barbere ventetider ned, men mange steder er der ikke personale nok til at sikre den rette hjælp til patienterne. Det arbejder vi i regionerne hårdt på at ændre, og jeg håber, at Folketinget vil tage sin del af ansvaret i den kommende finanslov, siger Bent Hansen.

Læs mere: Budgetforligene i regionerne

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Mie Falkensten Ekdahl, konsulent
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8196
M: 2095 0875
E: mfe@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder