Gå til indhold

Valgmøder skal få unge sofavælgere til stemmeboksen

Hvis de unge fulgte med resten af befolkningen til stemmeboksen, ville over 100.000 flere unge være med til at bestemme. Valgmøder skal få unge på erhvervsskolerne op af sofaerne, når der skal sættes kryds den 21. november til kommunal- og regionalvalget.

Baggrunden er, at der er mange sofavælgere blandt de unge. Ved sidste regional- og kommunalvalg, stemte kun godt hver anden af de 22-29 årige, mens 71 % af de stemmeberettigede i befolkningen som helhed satte kryds.

Værst står det til blandt de unge på erhvervsskolerne. Kun 53,7 % af de stemmeberettigede elever stemte i 2013. Blandt gymnasieeleverne stemte næsten 75 %.

Unges stemme er vigtig for fremtiden
72 valgmøder for 10.000 elever på erhvervsskolerne har derfor nu til formål at hæve interessen for demokratiet.

- Der er simpelthen for få unge, der sætter kryds ved kommunal- og regionalvalg. Vi skal ud på erhvervsskolerne og vise, at regionalpolitik også har betydning for de unges hverdag og fremtid, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen.

Dilemmaer fra bus til behandling

”Skal regionerne, som driver sundhedsvæsenet, bruge penge på at få unge til at stoppe med at ryge, eller skal de koncentrere sig om at gøre folk raske? Skal bussen køre direkte mellem de større byer, eller skal den også ud til de mindre byer?”

Ved valgmøderne bliver eleverne og nogle af de kandidater, der stiller op i de unges region, præsenteret for en række dilemmaer, de skal diskutere.

- Politikere skal være lydhøre, og jeg er sikker på, at kandidaterne vil gå fra valgmøderne med et indtryk af, hvad der betyder noget for eleverne. Og selv om vi ikke kan love guld og grønne skove, så er det vigtigt, at vi stikker en finger i jorden og finder ud af, hvordan vores politik bliver fortalt, så den er nærværende og interessant for alle – på tværs af alder, uddannelse og erhverv, siger Bent Hansen.

Danske Regioner, Ungdomsbureauet og de fem regioner har sammen udviklet ungevalgmøderne.

Det første ungevalgmøde finder sted tirsdag den 5. september på Erhvervsskolen Nordsjælland kl 12.00, hvor det forventes, at omkring 150 unge deltager.


Fakta om unge i stemmeboksen:

Ved kommunal- og regionsvalget i 2013 havde de 22-29 årige en valgdeltagelse på 54,5 pct.
• Befolkningen som helhed havde i 2013 en valgdeltagelse på 71%
• Hvis de 22-29-årige stemte ligesom resten af befolkningen, ville det svare til at mere end       100.000 flere unge afgav deres stemme.
• Erhvervsuddannelserne er valgt som primært mål for ungevalgmøderne, da gennemsnitsalderen for eleverne her ligger i 20’erne og fordi valgdeltagelse i 2013 viste, at hvor 74,3 % af gymnasielever med stemmeret stemte, var det kun 53,7 % af de stemmeberettigede på erhvervsskolerne. Altså godt 20 procent point færre.

Fakta om ungevalgmøder:
• Der afholdes valgmøder på 72 erhvervsskoler i hele Danmark:
• Region Hovedstaden 15 valgmøder
• Region Syddanmark 15 valgmøder
• Region Nordjylland 12 valgmøder
• Region Midtjylland 20 valgmøder
• Region Sjælland 10 valgmøder

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere