Industribetalt efteruddannelse af læger skal ind ad fordøren

Det skal være ledelsen på et hospital, der tager imod tilbud om efteruddannelse fra lægemiddelindustrien og sender medarbejdere på kurser og konferencer betalt af industrien. Danske Regioners bestyrelse har netop vedtaget retningslinjer, så læger eller sygeplejersker ikke længere hver især får betalt konferencer og kurser direkte af lægemiddelindustrien.

Retningslinjerne er vedtaget, efter at der har været kritik af den nuværende ordning, hvor kursus-deltagelse i nogle tilfælde aftales direkte mellem ansatte og industri.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vores sundhedsansatte er uvildige. For at undgå unødig mistanke og beskytte den enkelte medarbejder, har Danske Regioners bestyrelse derfor besluttet, at støtte fra lægemiddelindustrien fremover ydes til ledelserne på hospitalerne og ikke hver enkelt læge eller sygeplejerske, siger formanden for Danske Regioner Bent Hansen.

Fornuftig armslængde til industrien

Retningslinjerne, som Danske Regioners bestyrelse nu har vedtaget, betyder altså, at det bliver ledelsen på et hospital, som lægemiddelindustrien skal rette henvendelse til, når industrien inviterer på betalt efteruddannelse.

Hospitalslederne skal så tage ansvar for, at de relevante medarbejdere deltager i kurser eller konferencer arrangeret af lægemiddelindustrien.

Formålet er at skabe afstand mellem medarbejdere og lægemiddelindustri. Der er med andre ord tale om en slags armslængdeprincip i forhold til industriens kontakt med medarbejdere i sundhedsvæsenet:

- Populært sagt kan vi sige, at pengene nu vil komme ind ad fordøren i stedet for bagdøren. Retningslinjerne vil være med til at sikre en højere grad af transparens og åbenhed. Efteruddannelse er regionernes og medarbejdernes fælles ansvar, og vi værdsætter et samarbejde med industrien, så ny viden bliver opdateret og delt blandt de ansatte, der har brug for det til gavn for patienterne”, siger Bent Hansen.

Læs retningslinjerne her

 

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Ny undersøgelse af tilfredsheden blandt de patienter, der får hjælp med akutlægehelikopter, viser, at de er yderst tilfredse og føler sig trygge i hænderne på helikoptermandskabet.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Blåt stempel til kvaliteten hos de praktiserende speciallæger

Alle landets 1000 praktiserende speciallæger har nu fået det blå stempel af Den Danske Kvalitetsmodel efter en grundig akkreditering. Dermed står speciallægerne godt rustet til at behandle flere patienter i det nære sundhedsvæsen de kommende år, fastslår Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Læs mere

60.000 danskeres gener kan forbedre sundheden

Genetiske oplysninger kan afgøre liv eller død. Mange kræft- og hjertepatienter er blandt dem, der allerede i dag har gavn af, at deres gener undersøges af eksperter. På den måde får de hurtigt behandling, der virker. Behandling der kan udvides til langt flere grupper af patienter i fremtiden.

Læs mere