Industribetalt efteruddannelse af læger skal ind ad fordøren

Det skal være ledelsen på et hospital, der tager imod tilbud om efteruddannelse fra lægemiddelindustrien og sender medarbejdere på kurser og konferencer betalt af industrien. Danske Regioners bestyrelse har netop vedtaget retningslinjer, så læger eller sygeplejersker ikke længere hver især får betalt konferencer og kurser direkte af lægemiddelindustrien.

Retningslinjerne er vedtaget, efter at der har været kritik af den nuværende ordning, hvor kursus-deltagelse i nogle tilfælde aftales direkte mellem ansatte og industri.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vores sundhedsansatte er uvildige. For at undgå unødig mistanke og beskytte den enkelte medarbejder, har Danske Regioners bestyrelse derfor besluttet, at støtte fra lægemiddelindustrien fremover ydes til ledelserne på hospitalerne og ikke hver enkelt læge eller sygeplejerske, siger formanden for Danske Regioner Bent Hansen.

Fornuftig armslængde til industrien

Retningslinjerne, som Danske Regioners bestyrelse nu har vedtaget, betyder altså, at det bliver ledelsen på et hospital, som lægemiddelindustrien skal rette henvendelse til, når industrien inviterer på betalt efteruddannelse.

Hospitalslederne skal så tage ansvar for, at de relevante medarbejdere deltager i kurser eller konferencer arrangeret af lægemiddelindustrien.

Formålet er at skabe afstand mellem medarbejdere og lægemiddelindustri. Der er med andre ord tale om en slags armslængdeprincip i forhold til industriens kontakt med medarbejdere i sundhedsvæsenet:

- Populært sagt kan vi sige, at pengene nu vil komme ind ad fordøren i stedet for bagdøren. Retningslinjerne vil være med til at sikre en højere grad af transparens og åbenhed. Efteruddannelse er regionernes og medarbejdernes fælles ansvar, og vi værdsætter et samarbejde med industrien, så ny viden bliver opdateret og delt blandt de ansatte, der har brug for det til gavn for patienterne”, siger Bent Hansen.

Læs retningslinjerne her

 

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Aftale om 1.000 flere sygeplejersker på sygehusene

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om 500 flere sygeplejersker i 2020 og 1.000 flere sygeplejersker fra 2021. Dermed frigives de afsatte midler til flere sygeplejersker (300 mio. kr. i 2020, 600 mio. kr. årligt fra 2021) i finanslovaftalen mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet. Det sikrer mere tid til patienterne på landets sygehuse.

Læs mere

Køreplanen for Det Nationale Genom Center er klar

60.000 patienter vil få gavn af genetiske analyser de næste 4 år. Det er ambitionen med den nye køreplan for personlig medicin. - Det kan komme patienter til gavn i form af hurtigere og mere præcis diagnostik og behandling, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere

Danske Regioner klar med model for behandlingsråd

Et nyt råd skal vurdere, om prisen på forskellige behandlinger og teknologier står mål med effekten for patienterne. Det foreslår Danske Regioner, som nu fremlægger en model for et såkaldt Behandlingsråd. "Hvis patienterne fortsat skal have det bedste mulige sundhedsvæsen, skal vi bruge pengene på det, der virker bedst, og giver mest sundhed for pengene", siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Læs mere

OECD: Danskerne har nordisk alkohol-rekord

9,1 liter ren alkohol årligt. Så meget drikker en gennemsnitlig dansker over 15 år, og det er væsentligt mere end befolkningerne i det øvrige Norden.

Læs mere