Den aldrende befolkning og mangel på sundhedspersonale er sundhedsvæsenets største udfordring. Danske Regioner og Øjenforeningen ser et stort potentiale i, at innovativ ny teknologi kan frigøre arbejdskraft og dermed bidrage til at løse nogle af de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.
Industribetalt efteruddannelse af læger skal ind ad fordøren
Det skal være ledelsen på et hospital, der tager imod tilbud om efteruddannelse fra lægemiddelindustrien og sender medarbejdere på kurser og konferencer betalt af industrien. Danske Regioners bestyrelse har netop vedtaget retningslinjer, så læger eller sygeplejersker ikke længere hver især får betalt konferencer og kurser direkte af lægemiddelindustrien.
Retningslinjerne er vedtaget, efter at der har været kritik af den nuværende ordning, hvor kursus-deltagelse i nogle tilfælde aftales direkte mellem ansatte og industri.
- Der skal ikke herske tvivl om, at vores sundhedsansatte er uvildige. For at undgå unødig mistanke og beskytte den enkelte medarbejder, har Danske Regioners bestyrelse derfor besluttet, at støtte fra lægemiddelindustrien fremover ydes til ledelserne på hospitalerne og ikke hver enkelt læge eller sygeplejerske, siger formanden for Danske Regioner Bent Hansen.
Fornuftig armslængde til industrien
Retningslinjerne, som Danske Regioners bestyrelse nu har vedtaget, betyder altså, at det bliver ledelsen på et hospital, som lægemiddelindustrien skal rette henvendelse til, når industrien inviterer på betalt efteruddannelse.
Hospitalslederne skal så tage ansvar for, at de relevante medarbejdere deltager i kurser eller konferencer arrangeret af lægemiddelindustrien.
Formålet er at skabe afstand mellem medarbejdere og lægemiddelindustri. Der er med andre ord tale om en slags armslængdeprincip i forhold til industriens kontakt med medarbejdere i sundhedsvæsenet:
- Populært sagt kan vi sige, at pengene nu vil komme ind ad fordøren i stedet for bagdøren. Retningslinjerne vil være med til at sikre en højere grad af transparens og åbenhed. Efteruddannelse er regionernes og medarbejdernes fælles ansvar, og vi værdsætter et samarbejde med industrien, så ny viden bliver opdateret og delt blandt de ansatte, der har brug for det til gavn for patienterne”, siger Bent Hansen.