Industribetalt efteruddannelse af læger skal ind ad fordøren

Det skal være ledelsen på et hospital, der tager imod tilbud om efteruddannelse fra lægemiddelindustrien og sender medarbejdere på kurser og konferencer betalt af industrien. Danske Regioners bestyrelse har netop vedtaget retningslinjer, så læger eller sygeplejersker ikke længere hver især får betalt konferencer og kurser direkte af lægemiddelindustrien.

Retningslinjerne er vedtaget, efter at der har været kritik af den nuværende ordning, hvor kursus-deltagelse i nogle tilfælde aftales direkte mellem ansatte og industri.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vores sundhedsansatte er uvildige. For at undgå unødig mistanke og beskytte den enkelte medarbejder, har Danske Regioners bestyrelse derfor besluttet, at støtte fra lægemiddelindustrien fremover ydes til ledelserne på hospitalerne og ikke hver enkelt læge eller sygeplejerske, siger formanden for Danske Regioner Bent Hansen.

Fornuftig armslængde til industrien

Retningslinjerne, som Danske Regioners bestyrelse nu har vedtaget, betyder altså, at det bliver ledelsen på et hospital, som lægemiddelindustrien skal rette henvendelse til, når industrien inviterer på betalt efteruddannelse.

Hospitalslederne skal så tage ansvar for, at de relevante medarbejdere deltager i kurser eller konferencer arrangeret af lægemiddelindustrien.

Formålet er at skabe afstand mellem medarbejdere og lægemiddelindustri. Der er med andre ord tale om en slags armslængdeprincip i forhold til industriens kontakt med medarbejdere i sundhedsvæsenet:

- Populært sagt kan vi sige, at pengene nu vil komme ind ad fordøren i stedet for bagdøren. Retningslinjerne vil være med til at sikre en højere grad af transparens og åbenhed. Efteruddannelse er regionernes og medarbejdernes fælles ansvar, og vi værdsætter et samarbejde med industrien, så ny viden bliver opdateret og delt blandt de ansatte, der har brug for det til gavn for patienterne”, siger Bent Hansen.

Læs retningslinjerne her

 

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Nybagte mødre er glade for deres fødselsforløb

Ni ud af ti fødende kvinder er rigtig godt tilfredse med deres fødselsforløb. Det viser en ny årlig undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende. Det er andet år i træk, at tilfredsheden ligger så højt.

Læs mere

Patienternes akutbehandling risikerer at blive tabt på gulvet med sundhedsreform

Akutbehandlingen kan blive tabt på gulvet med regeringens forslag til en sundhedsreform. Det er nemlig regionsrådspolitikere, der bedst kan træffe beslutningerne, fordi de kender de lokale forhold, skriver næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere

Godt nyt til nyrepatienterne: Nu åbner regionerne vurderingsenhed for anonym nyredonation

Flere og flere danskere venter i disse år på en ny nyre. På baggrund af en ny beslutning af Folketingets sundhedsordførere er det nu lettere for levende personer at donere anonymt, og derfor åbner regionerne Danmarks første vurderingsenhed for anonym nyredonation. ”Med den nye enhed vil endnu flere patienter få en rask nyre,” siger formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach.

Læs mere

Vores biologiske byggesten betyder noget, når vi skal behandles

Regionerne er langt i udviklingen af såkaldt personlig medicin, der skal behandle patienter ved hjælp af arvemasse. Det arbejde skal vi fortsætte, da vi på den måde kan tilbyde en endnu mere præcis behandling til både den enkelte patient, men også patientens familie.

Læs mere