Gå til indhold

Tilfredsheden stiger hos akutte patienter

Tre ud af fire patienter på landets akutmodtagelser- og klinikker var i 2017 i høj grad tilfredse med den hjælp de modtog, viser ny undersøgelse. Det er en forbedring i forhold til året før. God kommunikation fra personalet spiller en nøglerolle, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

En forvredet ankel, smerter i brystet eller høj feber hos familiens mindste. Sidste år var flere end en million personer forbi en af landets akutmodtagelser- eller klinikker for at blive tilset for skader eller sygdomme. 7606 personer, som i august og september besøgte en akutmodtagelse/klinik uden efterfølgende at blive indlagt, har vurderet deres besøg.

69 procent af patienterne i akutmodtagelserne og 77 procent i akutklinikkerne er i høj grad eller i meget høj grad tilfredse, hvilket på en skala fra 1 til 5 giver en gennemsnitsscore på 3,9 for akutmodtagelser og 4,1 for akutklinikker. Det er en forbedring i forhold til 2016, hvor scoren lød på 3,7 og 4,1.

Kommunikation er essentiel

Patienterne vurderer især, at personalet er gode til at lytte, når man beskriver sin sygdom eller skade, at personalet giver letforståelig information, og at personalet svarer fyldestgørende på spørgsmål.

Det viser LUP Akutmodtagelse 2017 (Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser i Akutmodtagelser), som er en årligt tilbagevendende måling af patienternes oplevelser.

- Når en patient skal tilses akut, er den primære opgave at diagnosticere og beslutte, hvilken behandling der skal foretages. Her er kommunikationen mellem patient og personale helt afgørende for den rette hjælp. Derfor er det meget positivt, at netop kommunikationen med og til patienten fungerer så godt, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Manglende information om ventetid

Ifølge undersøgelsen er patienterne i akutmodtagelser/klinikker mest utilfredse med, at man ikke får information om, hvornår man kan forvente at blive undersøgt, og at man ikke bliver tilstrækkeligt informeret om, hvordan ventetiden udvikler sig.

- Det billede genkender vi desværre fra de foregående år, og det er en vigtig påmindelse til personalet om, at information om ventetid har betydning for patienterne. Men vi må også sige ærligt, at det er svært at give præcis information om ventetiden i akutmodtagelser- og klinikker, siger Bent Hansen og forklarer:

- Der kan hele tiden komme patienter ind, der har endnu større behov for at blive tilset med det samme. I de tilfælde skal personalet nok være bedre til at oplyse de ventende patienter om, at en mere kritisk syg patient er kommet ind, så de ventende er klar over, at ventetiden har en legitim årsag, siger Bent Hansen.

I LUP Akutmodtagelse 2017 indgår patientsvar fra 43 akutmodtagelser/klinikker på landsplan. De døgnåbne akutmodtagelser er for rigtig mange borgere indgangen til hospitalerne, mens akutklinikkerne er mindre afdelinger fordelt rundt i landet, hvor patienter kan få behandlet lette skader eller mindre alvorlige sygdomme.

LÆS MERE: LUP Akutmodtagelse 2017 (pdf)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Natacha Jensen, konsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8151
M: 4020 1987
E: nje@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder