Flere vælger erhvervsuddannelse i alle regioner

Kurven er knækket, og flere unge i alle regioner vælger en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er godt nyt, men det løser langtfra virksomhedernes behov for faglært arbejdskraft, lyder det fra Danske Regioner.

I 2018 søgte 19,4 pct. af afgangseleverne ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse. Det svarer til en fremgang på 557 elever. Fremgangen afspejler dog regionale forskelle i de unges uddannelsespræferencer. Mens to ud af tre af de ekstra elever bor i Midt- eller Nordjylland, er kun 24 flere er startet på en erhvervsuddannelse i Syddanmark.
Formand i Danske Regioner, Stephanie Lose, glæder sig over, at det har været muligt at knække den negative udvikling, der har været i en årrække. Der er dog stadig lang vej i mål, hvis virksomheder over hele Danmark skal have den faglærte arbejdskraft, de har brug for:

- Det er dejligt, at flere unge har fået øjnene op for erhvervsuddannelsernes mange muligheder for at bruge både hænder og hoved, lyder det fra Stephanie Lose.

- Men at godt 550 – eller knap et procentpoint – flere unge vil starte på en erhvervsuddannelse, desværre langt fra nok, når der frem mod 2040 hvert år vil være op mod 12.000 faglærte, der forlader arbejdsmarkedet. Det kan blive en kæmpe vækstbarriere for virksomheder i hele Danmark.

Regionerne arbejder derfor fortsat på at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, for at flere gennemfører en erhvervsuddannelsen og for efter- og videreuddannelse på det faglærte område.

- Vi må ikke hvile på laurbærrene. Alle folkeskoleelever skal møde erhvervsuddannelserne langt mere i løbet af deres skoletid, frafaldet på erhvervsuddannelserne skal bringes markant ned og flere ufaglærte skal opkvalificeres. I regionerne er vi klar til at skrue endnu mere op for indsatsen, siger Stephanie Lose.

Læs mere om regionernes indsats i denne oversigt:

Fakta: Størst fremgang i Nordjylland

Nordjylland er den region, hvor flest vælger en erhvervsuddannelse. Her er søgningen er steget med 2 procentpoint til 24,4 procent. Dermed nærmer regionen sig som den eneste det nationale mål på 25 procent i 2020.

Fremgangen i Nordjylland kan blandt andet forklares med afholdelsen af Danmarksmesterskabet i Skills i Aalborg, der fandt sted i januar sidste år med støtte fra Region Nordjylland og havde over 50.000 besøgende. Region Nordjylland har desuden taget initiativ til en samlet indsats på tværs af alle regionens erhvervsskoler, der skal nå ud til over 3.000 folkeskoleelever.

Også i Region Hovedstaden er der fremgang til erhvervsuddannelserne for første gang i fire år. Antallet er ansøgere er steget med 0,4 procent, men søgningen er desværre stadig langt under landsgennemsnittet. Kun 13,2 procent af de unge i hovedstadsområdet har valgt en erhvervsuddannelse. Det understreger vigtigheden af den langsigtede indsats gennem Copenhagen Skills, som erhvervsskolerne i hovedstadsregionen, Ungdommens Uddannelsesvejledning og Region Hovedstaden har sat i søen.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Rikke Houkjær, chefrådgiver
Kommunikation
M: 4265 4717
E: rho@regioner.dk


Maya Ryevad Laurtisen, konsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8271
M: 2976 8619
E: mrl@regioner.dk

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E slo@rsyd.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Uden regionale politikere knækker Danmark over

Regionsrådspolitikere står vagt om et Danmark i balance, hvor alle borgere i hver landsdel – uanset om de bor i eller udenfor de største byer – har muligheden for at få et godt, sundt og trygt liv, skriver formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, og formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Læs mere

Unge skal have en fælles start på ungdomsuddannelserne

Tusindvis af unge risikerer at få længere til en ungdomsuddannelse, og samtidig ved for mange unge for lidt om erhvervsuddannelserne. Derfor foreslår Danske Regioner i nyt udspil, at alle unge fremover skal starte deres ungdomsuddannelse på samme fælles grundforløb. ”Det vil give de unge muligheden for at stifte bekendtskab med hele paletten af ungdomsuddannelser i et fælles miljø”, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere

Vi vil sikre en fair fordeling af tosprogede gymnasieelever

Danske Regioner er klar til at sikre en fair fordeling af gymnasieelever med hensyn til lokale forhold, skriver Stephanie Lose og Ulla Astman, der samtidig advarer mod at indføre gymnasiedistrikter, som vil sætte den velfungerende elevfordeling over styr.

Læs mere

Stigende forbrug af råstoffer truer med at tømme grusgravene

Forbruget af råstoffer forventes at stige med 50 procent frem mod 2040. Samtidig er grusgravene ved at være tomme. Det viser tal fra Danske Regioners nye råstofredegørelse. ”Der er brug for, at regeringen melder sig på banen, så vi kan få en fælles strategi for Danmarks råstoffer,” siger formand for Danske Regioners Miljøudvalg, Heino Knudsen.

Læs mere