Flere vælger erhvervsuddannelse i alle regioner

Kurven er knækket, og flere unge i alle regioner vælger en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er godt nyt, men det løser langtfra virksomhedernes behov for faglært arbejdskraft, lyder det fra Danske Regioner.

I 2018 søgte 19,4 pct. af afgangseleverne ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse. Det svarer til en fremgang på 557 elever. Fremgangen afspejler dog regionale forskelle i de unges uddannelsespræferencer. Mens to ud af tre af de ekstra elever bor i Midt- eller Nordjylland, er kun 24 flere er startet på en erhvervsuddannelse i Syddanmark.
Formand i Danske Regioner, Stephanie Lose, glæder sig over, at det har været muligt at knække den negative udvikling, der har været i en årrække. Der er dog stadig lang vej i mål, hvis virksomheder over hele Danmark skal have den faglærte arbejdskraft, de har brug for:

- Det er dejligt, at flere unge har fået øjnene op for erhvervsuddannelsernes mange muligheder for at bruge både hænder og hoved, lyder det fra Stephanie Lose.

- Men at godt 550 – eller knap et procentpoint – flere unge vil starte på en erhvervsuddannelse, desværre langt fra nok, når der frem mod 2040 hvert år vil være op mod 12.000 faglærte, der forlader arbejdsmarkedet. Det kan blive en kæmpe vækstbarriere for virksomheder i hele Danmark.

Regionerne arbejder derfor fortsat på at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, for at flere gennemfører en erhvervsuddannelsen og for efter- og videreuddannelse på det faglærte område.

- Vi må ikke hvile på laurbærrene. Alle folkeskoleelever skal møde erhvervsuddannelserne langt mere i løbet af deres skoletid, frafaldet på erhvervsuddannelserne skal bringes markant ned og flere ufaglærte skal opkvalificeres. I regionerne er vi klar til at skrue endnu mere op for indsatsen, siger Stephanie Lose.

Læs mere om regionernes indsats i denne oversigt:

Fakta: Størst fremgang i Nordjylland

Nordjylland er den region, hvor flest vælger en erhvervsuddannelse. Her er søgningen er steget med 2 procentpoint til 24,4 procent. Dermed nærmer regionen sig som den eneste det nationale mål på 25 procent i 2020.

Fremgangen i Nordjylland kan blandt andet forklares med afholdelsen af Danmarksmesterskabet i Skills i Aalborg, der fandt sted i januar sidste år med støtte fra Region Nordjylland og havde over 50.000 besøgende. Region Nordjylland har desuden taget initiativ til en samlet indsats på tværs af alle regionens erhvervsskoler, der skal nå ud til over 3.000 folkeskoleelever.

Også i Region Hovedstaden er der fremgang til erhvervsuddannelserne for første gang i fire år. Antallet er ansøgere er steget med 0,4 procent, men søgningen er desværre stadig langt under landsgennemsnittet. Kun 13,2 procent af de unge i hovedstadsområdet har valgt en erhvervsuddannelse. Det understreger vigtigheden af den langsigtede indsats gennem Copenhagen Skills, som erhvervsskolerne i hovedstadsregionen, Ungdommens Uddannelsesvejledning og Region Hovedstaden har sat i søen.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Rikke Houkjær, chefrådgiver
Kommunikation
M: 4265 4717
E: rho@regioner.dk


Maya Ryevad Laurtisen, konsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8271
M: 2976 8619
E: mrl@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Vælg en uddannelse med mening

Vi skal stoppe faldet i søgningen mod de videregående velfærdsuddannelser, ellers risikerer vi, at vi i fremtiden kan opleve et gab mellem de mange, som har brug for hjælpen, omsorgen og professionalismen, og dem, der kan træde til. Det skriver repræsentanter for FH, KL, Danske Regioner og Danske Professionshøjskoler i et debatindlæg.

Læs mere

Planloven skal også tage hensyn til miljø, natur og klima

Evalueringen af planloven er en kærkommen anledning til at se på, om man kan sikre en endnu bedre balance på tværs af by og land – og samtidig bidrage til at løse de klima- og biodiversitetsudfordringer, vi står overfor. Det skriver miljøudvalgsformand, Heino Knudsen.

Læs mere

Regeringen, KL og Danske Regioner vil arbejde for flere social- og sundhedsmedarbejdere

Regeringen er enige med KL og Danske Regioner om at arbejde for at sikre flere hænder på social-, ældre og sundhedsområdet. Det skal ske på baggrund af anbefalinger fra den task force om social- og sundhedsmedarbejdere, der blev nedsat sidste år, og som i dag har fremlagt deres anbefalinger. Der er netop afsat 0,8 mia. kr. i 2020 til, at kommuner og regioner kan styrke deres uddannelsesopgave i en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Læs mere

Regionalt samarbejde skal sikre uddannelser og udvikling i hele landet

Her under corona-epidemien sidder mange unge derhjemme og tænker på deres uddannelsesmæssige fremtid. Hvilken retning skal de gå i, og hvor skal de begynde i skole efter sommerferien? En ny analyse viser, at netop de unges uddannelsesvalg har stor betydning for balancen i fremtidens Danmark, og derfor mener vi i Danske Regioner og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier -Lederne, at ungdomsuddannelserne skal højt op på dagsordenen, så snart corona-krisen tillader det.

Læs mere