Gå til indhold

Nye uddannelser skal styrke behandlingen i psykiatrien

I et nyt udspil foreslår regionerne at oprette to nye specialuddannelser til de social- og sundhedsassistenter og ergo- og fysioterapeuter, der arbejder i psykiatrien.

Patienterne i psykiatrien kan se frem til endnu bedre hjælp fra de sundhedsmedarbejdere, der hjælper dem i dagligdagen. Det er ambitionen bag det nye udspil "Mental sundhed: Stærke kompetencer og attraktive arbejdspladser i fremtidens psykiatri" fra Danske Regioner. I forbindelse med regionernes generalforsamling foreslår Danske Regioner med udspillet blandt andet at oprette to nye uddannelser, der skal klæde både social- og sundhedsassistenter og ergo- og fysioterapeuter bedre på til arbejdet i psykiatrien.

- Vi arbejder hele tiden på, hvordan vi kan forbedre behandlingen og dermed livskvaliteten for de mange patienter, vi hjælper i psykiatrien. En af måderne er at øge den viden og de redskaber, som vores sundhedspersonale bruger i deres daglige arbejde med patienterne, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Stort behov

Psykisk sygdom er en folkesygdom og det hurtigst voksende sygdomsområde ifølge WHO, og eksperter vurderer, at 500.000 danskere i løbet af deres liv vil blive ramt af en depression. I dag er der 150.000 patienter i den regionale psykiatri, og forventningen er, at der om fem år vil være op mod 170.000 børn, unge og voksne med brug for behandling i psykiatrien.

Derfor er der også et stort behov for at se på, om de mange medarbejdere, der hver dag giver både behandling og pleje til patienterne, kan dygtiggøres, så alle hænder bliver brugt bedst muligt.

- Alt for mange børn og unge kæmper hver dag med psykiske lidelser, og det skal vi tage meget alvorligt. Med forslaget her er det vores mål at løfte kvaliteten i behandlingen. Det kan for eksempel betyde, at vores social- og sundhedsassistenter får mere psykiatrifaglig viden, så de nemmere kan få øje på sygdomstegn og ændringer i patientens tilstand. Det kan også være, at fysio- og ergoterapeuterne får ny og mere specialiseret viden om f.eks. psykiatrisk diagnostik eller nye teknikker til, hvordan de ved at arbejde kropsligt med patienten kan påvirke psyken. Så der er flere forskellige muligheder, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Sophie Hæstorp Andersen forestiller sig, at de nye specialuddannelser til ergo- og fysioterapeuterne skal skæres over nogenlunde samme læst som de specialuddannelser, der i dag findes til sygeplejersker. Det vil sige, at uddannelserne tilbydes til medarbejdere med to års erfaring og består af både teoretisk undervisning og praktiske forløb ude på arbejdspladserne og varer omkring et år.

Både udviklingen af specialuddannelserne til ergo- og fysioterapeuterne og til social- og sundhedsassistenterne kræver et tæt samarbejde mellem Danske Regioner og de andre relevante parter på området f.eks. de faglige organisationer og Sundhedsstyrelsen.

Også fokus på attraktive arbejdspladser

Forslaget om de nye uddannelser er en del af et samlet udspil fra Danske Regioner, der med en stribe forslag ønsker at styrke behandlingen og skabe mere attraktive arbejdspladser i psykiatrien.

Et andet af forslagene har fokus på udfordringen med, at antallet af læger i psykiatrien ikke følger med udviklingen af patienter. Hvis udviklingen forsætter, som den har gjort de seneste tre år, så vil der i 2022 mangle mere end 100 speciallæger i psykiatrien.

For at give kommende læger et større indblik i bredden i den psykiatriske behandling og dermed de mange forskellige jobmuligheder vil regionerne derfor invitere Lægeforeningen, Foreningen af Danske Lægestuderende, staten og de sundhedsvidenskabelige fakulteter til et samarbejde om, hvordan medicinstuderende bedst møder psykiatrien under deres uddannelse.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Anne-Dorthe Sørensen, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T:3529 8191
M:4022 3173
E: ans@regioner.dk

Søren Rasmussen, presserådgiver
Kommunikation
M:9116 8823
E: srs@regioner.dk

 

relaterede nyheder

Læs mere

Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør

Danske Regioner hædrer forfatter Anna Juul som Årets Sundhedsdebattør. Anna Juul vinder den nystiftede pris efter, at hun i januar udgav bogen ”Superskurk”, hvor hun med en skarp pen beskriver sine personlige oplevelser med psykisk sygdom og mødet med psykiatrien.

Læs mere

Regioner og praktiserende speciallæger styrker indsatsen i psykiatrien

En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne i psykiatrien kortere. Det forventer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Aftalen indebærer bl.a., at klinikpersonale får mulighed for at bidrage til, at de praktiserende psykiatere kan behandle flere patienter.

Læs mere

Aftale på plads om samlet dobbeltdiagnosetilbud og omlægning af særlige pladser i psykiatrien

Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om rammerne for et samlet regionalt tilbud af høj faglig kvalitet til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et behandlingskrævende misbrug. Samtidig er man enige om en omlægning af de særlige pladser i psykiatrien, så de kan anvendes mere fleksibelt og ikke risikerer at stå tomme.

Læs mere

Debat: Kære sundhedsminister, husk den ”åbne dør” og omlæg de særlige pladser

Sophie Løhde er indstillet på at løse tomgangen på de særlige pladser i psykiatrien. Løsningen bør være en grundlæggende ændring af ordningen, så regionerne selv visiterer til pladserne.

Læs mere