Gå til indhold

Socialområdet

Evaluering af socialområdet: Regionerne vil sætte fokus på mennesker med komplekse behov

Danske Regioner hilser regeringens kommissorium for en evaluering af det specialiserede socialområde velkommen. – Vi er dybt optagede af, at de mange danskere med komplekse behov får det helt rigtige tilbud. Kvaliteten skal være høj og fagligheden i orden, siger psykiatri- og socialudvalgsformand i Danske Regioner, Sophie Hæstorp Andersen.

Regeringen har i dag fremlagt kommissoriet for den kommende evaluering af det specialiserede socialområde og dets mange forskelligartede tilbud. Evalueringen skal blandt andet undersøge de forskellige målgruppers behov og kortlægge områdets udfordringer. På den baggrund vil man foreslå en model for, hvordan de sociale tilbud fremover skal tilrettelægges.

I Danske Regioner hilser psykiatri- og socialudvalgsformand, Sophie Hæstorp Andersen evalueringen velkommen:

- I regionerne er vi dybt optagede af, at mennesker med handicap, svære psykiske lidelser og sociale problemer får et godt tilbud på rette niveau. Kvaliteten skal være høj og fagligheden i orden, siger hun og uddyber:

- Vi har lagt mærke til, at nogle mener, at hele løsningen er flere penge. Vi er enige i, at finansieringsmodellen er vigtig, men skal vi ikke starte med at se på, hvad der skal til for at skabe de rette tilbud til mennesker med komplekse problemer?

Hun fremhæver desuden, at evalueringen blandt andet bør kigge på mulighederne for at indføre en specialeplan for socialområdet – ligesom man har det i sundhedsvæsenet:

- I sundhedsvæsenet foregår behandlingen af komplicerede sygdomme ikke alle steder, men samles på udvalgte hospitaler, hvor patienterne får den mest kvalificerede behandling, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen. Hun fortsætter:

- På samme måde bør vi samle ekspertisen og ansvaret for at drive og udvikle de højt specialiserede sociale tilbud, så fagligheden styrkes og tilbuddene bliver nøje målrettet borgere med helt specifikke og meget komplekse behov – hvad end det er mennesker med svær autisme, en alvorlig hjerneskade eller kompleks skizofreni.

De fem regioner driver i dag 140 højt specialiserede tilbud rundt om i landet, blandt andet til mennesker med udviklingshæmning, cerebral parese eller svære psykiske lidelser.

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Aftale på plads om samlet dobbeltdiagnosetilbud og omlægning af særlige pladser i psykiatrien

Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om rammerne for et samlet regionalt tilbud af høj faglig kvalitet til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et behandlingskrævende misbrug. Samtidig er man enige om en omlægning af de særlige pladser i psykiatrien, så de kan anvendes mere fleksibelt og ikke risikerer at stå tomme.

Læs mere

Debat: Kære sundhedsminister, husk den ”åbne dør” og omlæg de særlige pladser

Sophie Løhde er indstillet på at løse tomgangen på de særlige pladser i psykiatrien. Løsningen bør være en grundlæggende ændring af ordningen, så regionerne selv visiterer til pladserne.

Læs mere

Valgkamp fjerner ikke behovet for en specialeplan, hvis vi skal styrke hjælpen til mennesker med specialiserede behov

Trods en omfattende evaluering, en særdeles kritisk rapport fra Rigsrevisionen og et regeringsudspil om det specialiserede social- og handicapområde er der endnu ikke er sket positiv forandring. Nu er valgkampen skudt i gang. Danske Regioner appellerer til at et nyt Folketing samler tråden op fra det ikke færdiggjorte arbejde.

Læs mere

Rundt om en formand: Fra Færøerne og hjem til Aarhus

Følg vores serie om formændene for Danske Regioners udvalg. Mød denne gang formand for Danske Regioners Psykiatri- og socialudvalg, Jacob Klærke fra SF i Region Midtjylland.

Læs mere